Ministrica Brnjac održala sastanak s krovnom njemačkom udrugom turizma (DRV)

  • Slika /1_A_fotke_vijesti/240304_berlin1.jpg
  • Slika
  • Slika

Danas je u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu održan sastanak ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i predstavnika DRV-a (Deutsche Reiseverband), krovne njemačke udruge turizma. Susret je održan dan uoči početka sajma ITB, koji se od 5. do 7. ožujka održava u Berlinu pa je ovo bio odličan uvod u predstavljanje hrvatskog turizma na jednom od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova. Uz ministricu Brnjac sastanku je prisustvovao i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Među članovima DRV-a su između ostalog tri krovne organizacije - Njemačka županijska udruga (Deutscher Landkreistag), Udruga njemačkih gradova (Deutscher Städtetag) i Njemačka udruga gradova i općina (Deutscher Städte- und Gemeindebund), dok su potporne članice primjerice najveći njemački automobilski klub ADAC, DB Vertrieb GmbH i druge tvrtke iz privatnog njemačkog turističkog sektora.

„Njemačka za hrvatski turizam predstavlja najvažnije emitivno tržište koje u ukupnim noćenjima u našoj zemlji ostvaruje udio od preko 20 posto. Istovremeno naša zemlja ulazi među top pet inozemnih destinacija Nijemaca kada govorimo o odmorišnim putovanjima pa je snažna veza između naših zemalja vrlo izražena i čvrsta. To su potvrdili i brojni partneri s kojima smo danas razgovarali, a koji i ove godine očekuju dobre rezultate prodaje paket aranžmana koji se odnose na hrvatske destinacije“, izjavio je direktor Staničić, koji je ovom prilikom održao prezentaciju hrvatskog turizma s naglaskom na dosad ostvarene rezultate i očekivanja s njemačkog tržišta, ciljeve definirane novim Strateškim marketinškim i operativnim planom hrvatskog turizma te presjek novih turističkih investicija posebno u segmentu premium ponude.

„Veseli me što sam na inicijativu krovne njemačke udruge za turizam DRV imala priliku predstaviti Zakon o turizmu i našu reformu. Hrvatska je jedina zemlja koja je donijela Zakon koji na jasan način propisuje alate za održivo upravljanje destinacijama na temelju egzaktnih podataka. Suradnja s turoperatorima i turističkim agencijama, članovima DRV, posebno nam je važna u kontekstu ostvarenja cjelogodišnjeg turizma i smanjenja prekomjernog turizma, upravo kroz organizirane dolaske izvan glavne sezone. Kada govorimo o dosadašnjim turističkim rezultatima za 2024. godinu, možemo biti zadovoljni, jer u prva dva mjeseca bilježimo bolje turističke rezultate u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u kojoj smo imali rekordnu predsezonu. Posebno nas raduju i rezultati novog istraživanja Reiseanalyse za 2024. godinu, koji govore kako bi se turistička putovanja Nijemaca u ovoj godini trebala vratiti na predpandemijske razine, što Hrvatskoj dodatno otvara prostor, posebice jer se Hrvatska prema tim rezultatima nalazi na 4. mjestu inozemnih destinacija u koje njemački turisti žele putovati“, naglasila je ministrica Brnjac.

Među brojnim uzvanicima prisutni su bili i Gordan Bakota, veleposlanik RH u SR Njemačkoj, Volker Adams, direktor DRV-a, koji su na samome početku susreta pozdravili okupljene sudionike, dok je Oliver Zahn, predsjednik Odbora za vanjski turizam DRV-a i vlasnik turoperatora Olimar naglasio da kvalitetni planovi i ulaganja Hrvatske u turizam doprinose odličnom pozicioniranju naše države na njemačkom tržištu, što svakako doprinosi i zadovoljstvu turista. „Budući da Nijemci danas izdvajaju više novca kada su u pitanju putovanja i odmor, očekuju i visoku razinu usluge i kvalitete proizvoda. Drugim riječima, za uloženi novac žele vrijedno iskustvo, što se ne može postići bez sustavnih ulaganja u različite vrste segmenata kao što kultura, gastronomija i priroda“, izjavio je Zahn.

„Današnji sastanak je bio odlična prilika za susrete s brojnim turoperatorima koji prodaju paket aranžmane prema inozemnim destinacijama pa tako i prema Hrvatskoj. Prema dobivenim informacijama naša zemlja ima velike potencijale u daljnjem rastu turističkog prometa u organiziranom segmentu jer Hrvatska, za razliku od konkurencije, na tržištu organiziranih putovanja nudi nešto novo, različito i Nijemci to sve više prepoznaju“, zaključio je Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj koje je ujedno i član DRV-a.

U nastavku dana članovi DRV-a održat će interni sastanak udruge u sklopu kojeg će raspravljati o tijeku prodaje i performansama destinacija, dok će po završetku sastanka biti održano i zajedničko prigodno druženje uz prezentaciju hrvatske eno-gastronomije, odnosno jela koja će pripremiti berlinski chef hrvatskog porijekla Dominik Matokanović.

Priopćenja