Ministrica Brnjac na uglednom simpoziju u St. Gallenu o uspjehu Hrvatske u kreiranju politike održivog turizma

  • Slika /1_A_fotke_vijesti/240502_st_gallen1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je na 53. St. Gallen Simpoziju, koji se ove godine održava pod nazivom „Suočavanje s nedostatkom resursa“, a koji okuplja svjetske stručnjake i dužnosnike iz raznih područja gospodarstva i društva. Ministrica Brnjac sudjelovala je u panelu pod nazivom „Odgovorno i održivo? Vodič u budućnost turizma“ te govorila o svim izazovima s kojima se turizam susreće te nužnim aktivnostima koje se moraju poduzeti kako bi u budućnosti turizam bio otporan i održiv.

„Turizam je prije pandemije bio treća najveća izvozna kategorija na globalnoj razini, osiguravajući milijune radnih mjesta diljem svijeta. Sektor se oporavio od krize uzrokovane pandemijom, ali sada se moramo usredotočiti na stabilizaciju ove vrlo važne industrije i učiniti je otpornijom na buduće izazove. S jedne strane, Europa se suočava s izazovom prekomjernog turizma, što zahtijeva konkretna kao i prilagođena rješenja, dok je s druge strane, turistička industrija snažno pogođena klimatskim promjenama i sigurnosnim pitanjima. Naša vizija za Hrvatsku je vizija ravnoteže koja je u srcu modela održivog turizma, ravnoteže između gospodarske, prirodne i društvene održivosti“, naglasila je ministrica Brnjac te dodala:

„Kada govorimo o održivosti ne možemo se samo fokusirati na zadovoljstvo turista već je izuzetno važno mišljenje i kvaliteta života lokalnog stanovništva. Zbog toga smo sve izazove, od prevelikog broja turista u destinacijama, preopterećenosti infrastrukture, ugrožavanja kulturnih i povijesnih znamenitosti te posebno prirodnih resursa, adresirali pripremajući našu Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, a kroz novi Zakon o turizmu i stvorili zakonodavni okvir za prikupljanje podataka, mjerenje učinaka turizma i upravljanje turizmom na temelju mjerljivih podataka“.

Ministrica Brnjac istaknula je kako je Hrvatska već na svjetskom nivou prepoznata kao predvodnik razvoja održivog turizma, a kao najnovija potvrda tome je i inicijativa Svjetske turističke organizacija za uspostavu prvog Centra za održivi turizam u Hrvatskoj.

„Centar će doprinijeti našim strateškim ciljevima pružajući pravovremena i relevantna istraživanja u svim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma. Budući da je Hrvatska zahvaljujući reformi upravljanja razvojem turizma, već prepoznata kao lider u razvoju održivog turizma, uspostava ovog Centra u Hrvatskoj bit će dodatan korak u pozicioniranju naše zemlje kao predvodnika u turističkim politikama na globalnoj razini“, zaključila je Brnjac.

Simpozij u St. Gallenu jedan je od najdugovječnijih i najrelevantnijih simpozija u svijetu, koji kroz međugeneracijske dijaloge s vodećim stručnjacima i dužnosnicima raspravlja o raznim temama pod vizijom „Vodite imajući u vidu nove generacije“. Ovogodišnji Simpozij odvija se pod nazivom „Suočavanje s nedostatkom resursa“, a između ostalih sudjeluju i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, ministar rada Singapura Tan See Leng, predsjednik Vlade Lihtenštajna Daniel Risch, bivši predsjednik Latvije Egils Levits, izvršni direktori Lufthanse i Coca-Cole, kao i mnogi drugi ugledni stručnjaci, gospodarstvenici i profesori

Pisane vijesti