Ministrica Brnjac na Konferenciji o investicijama u sport

  • Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201130_hgk1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je sudjelovala na Konferenciji o investicijama u sport u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog olimpijskog odbora. U uvodnom obraćanju ministrica Brnjac istaknula je važnost sporta za društvo te njegovu promotivnu, zdravstvenu i gospodarsku vrijednost.

“U prošlom mandatu ove Vlade ostvareni su potrebni preduvjeti kako bi u sljedećem razdoblju sport dobio željeni dodatni zamah. Donesena je prva strategija u području sporta „Nacionalni program športa 2019.-2026.“ u kojoj je određen smjer razvoja sporta za osmogodišnje razdoblje. Vlada je također osigurala povećano izdvajanje za sport od 2016. godine te je u četiri godine taj iznos povećan za sto posto, s 200 na 400 milijuna kuna. Ono što je izrazito važno, uz porast ulaganja u vrhunski sport, ulaganja su usmjerena u još dva područja - sportsku infrastrukturu te pomoć lokalnom sportu odnosno razvoj sportsko-rekreativnih aktivnosti radi poticanja na tjelesnu aktivnost građana.”
 
Ministrica Brnjac posebno se osvrnula na trenutačnu situaciju istaknuvši kako Vlada RH i Ministarstvo turizma i sporta čini sve kako bi ovo teško razdoblje pandemije sektor sporta prebrodio sa što manje negativnih posljedica.

“U proteklom razdoblju osigurali smo potpore za očuvanje radnih mjesta te potpore nacionalnim savezima za održavanje natjecanja. Nažalost, zbog neumoljivog rasta broja zaraženih i hospitaliziranih bolesnika, prošli smo tjedan u suradnji s drugim resorima na razini Vlade donijeli teške, ali nužne mjere, kojima smo privremeno obustavili većinu sportskih i sportsko rekreativnih aktivnosti. Vjerujem kako ćemo zajedničkim odgovornim ponašanjem pridonijeti što skorijem povratku svih sportskih aktivnosti i stvoriti preduvjete kako bismo očuvali sustav sporta za sljedeću, olimpijsku godinu. Prateći razvoj situacije i daljnja ograničenja paralelno radimo i na mjerama pomoći sektoru sporta kako bismo svima olakšali nužno funkcioniranje,” poručila je Brnjac te zaključila:
 
“Višestruka važnost sporta i svih pozitivnih učinaka koje ima na društvo obvezuje nas da učinimo sve kako bismo sustav sporta u RH učinili otpornijim, jačim i boljim. Svaka investicija u sport višestruko se isplaćuje kroz zdravlje građana, osiguravanje uvjeta vrhunskim sportašima i promociju države. Zato je naša zadaća iskoristiti sve mogućnosti kako bi se potencijal sporta najbolje ostvario u svim svojim segmentima.”
 
Uz ministricu Brnjac na Konferenciji su se uvodno obratili i predstavnica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.
 

Pisane vijesti