Ministarstvo turizma za turističke projekte strukovnim školama izdvojilo 396 tisuća kuna

Slika /arhiva/mint.jpg

S ciljem promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja, Ministarstvo turizma će u 2015. godini srednjim strukovnim i umjetničkim školama dodijeliti gotovo 396 tisuća kuna bespovratnih sredstava za 22 turistička projekta. Bespovratne potpore namijenjene su projektima koji se odnose na stvaranje turističkih proizvoda, promociju i uvođenje IT komunikacijske tehnologije, razvijanje regionalnih obrazovnih centara i suradnju s međunarodnim centrima izvrsnosti. S obzirom da je turizam pokretač razvoja mnogih djelatnosti, od poljoprivrede i IT-a do strojarstva i građevine, projekti koje potiče Ministarstvo turizma vrlo su raznoliki i odnose se na srednje strukovne škole diljem Hrvatske. Tako će se primjerice u kontinentalnim županijama sufinancirati projekti „Zašto Osijek nema turistički brod“ (Ugostiteljsko-turistička škola Osijek), „Aureus Mons" (Tehnička i Obrtnička škola Požega), „Motivi mog zavičaja" (Strojarska tehnička škola Osijek), „Đakovečka rozeta“ (Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo), „Potraga za klečkom čarolijom“ (Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin), „Cvjetovi Zagore“ (Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš), a na Jadranu projekti „Hotel za sutra“ (Tehničko-ugostiteljska škola Antona Štifanića i Tehnička škola Pula), „Đir po Krku“ (Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir), „Eko etno selo mirisni kažuni Istre" (Ekonomska škola Pula), „Turistički vodič - otok Korčula“ (Srednja škola Vela Luka) i „Opatijska paleta“ (Ugostiteljska škola Opatija).

S ciljem promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja, Ministarstvo turizma će u 2015. godini srednjim strukovnim i umjetničkim školama dodijeliti gotovo 396 tisuća kuna bespovratnih sredstava za 22 turistička projekta.

Bespovratne potpore namijenjene su projektima koji se odnose na stvaranje turističkih proizvoda, promociju i uvođenje IT komunikacijske tehnologije, razvijanje regionalnih obrazovnih centara i suradnju s međunarodnim centrima izvrsnosti.

S obzirom da je turizam pokretač razvoja mnogih djelatnosti, od poljoprivrede i IT-a do strojarstva i građevine, projekti koje potiče Ministarstvo turizma vrlo su raznoliki i odnose se na srednje strukovne škole diljem Hrvatske. Tako će se primjerice u kontinentalnim županijama sufinancirati projekti „Zašto Osijek nema turistički brod“ (Ugostiteljsko-turistička škola Osijek), „Aureus Mons" (Tehnička i Obrtnička škola Požega), „Motivi mog zavičaja" (Strojarska tehnička škola Osijek), „Đakovečka rozeta“ (Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo), „Potraga za klečkom čarolijom“ (Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin), „Cvjetovi Zagore“ (Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš), a na Jadranu projekti „Hotel za sutra“ (Tehničko-ugostiteljska škola Antona Štifanića i Tehnička škola Pula), „Đir po Krku“ (Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir), „Eko etno selo mirisni kažuni Istre" (Ekonomska škola Pula), „Turistički vodič - otok Korčula“ (Srednja škola Vela Luka) i „Opatijska paleta“ (Ugostiteljska škola Opatija).

Popis svih odabranih projekata objavljen je na web stranicama Ministarstva turizma.

„Ministarstvo turizma će i ove godine financijski podupirati projekte koje osmišljavanju učenici srednjih strukovnih škola jer na taj način želimo dati poticaj mladima koji će se jednog dana baviti turizmom da budu aktivni i kreativni već od školskih klupa. Osim toga, uključivanjem učenika u kreiranje turističke ponude doprinosimo jačanju konkurentnosti određene destinacije, ali isto tako i povezivanju te jačoj suradnji obrazovnih institucija i privatnog sektora. Kroz četiri godine koliko Ministarstvo turizma provodi program, realizirano je niz kvalitetnih ideja, a vjerujem da će i ovogodišnji projekti dokazati da mladi zaista trebaju i mogu biti vrijedni dionici u kreiranju turističke ponude naše zemlje“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo turizma program poticanja strukovnih zanimanja provodi od 2012. godine i do sada je za razne projekte srednjih strukovnih škola ukupno izdvojeno 1,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.



Pisane vijesti