Ministarstvo turizma osiguralo pet milijuna kuna za razvoj cikloturizma na kontinentu

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/mint2018_1.jpg

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u okviru Programa razvoja cikloturizma na kontinentu za koji je Ministarstvo turizma i ove godine u proračunu osiguralo 5 milijuna kuna. Sredstva Programa razvoja cikloturizma na kontinentu namijenjena su jačanju bike turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta i na raspolaganju su javnom sektoru - jedinicama područne (regionalne) samouprave, odnosno sljedećim županijama: Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka.

„Program razvoja cikloturizma na kontinentu ima važnu ulogu u razvoju kontinentalnog turizma što u konačnici doprinosi ravnomjernijem turističkom razvoju, produljenju turističke sezone i pozicioniranju Hrvatske kao destinacije raznolike i bogate turističke ponude. Cikloturizam u tom segmentu ima iznimno značajnu ulogu te gotovo 60 milijuna poklonika diljem Europe koji u potrazi za aktivnim odmorom sve češće biraju Hrvatsku kao glavno odredište. Važno je stoga sustavno i organizirano okrenuti se razvoju cikloturizma na kontinentu, a kroz Program razvoja cikloturizma te osiguravajući bespovratne potpore aktivno pružamo podršku javnom sektoru i jedinicama regionalne samouprave u jačanju ovog sve važnijeg oblika turizma“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.
 
Dok je u 2017. godini Ministarstvo turizma kroz predmetni Program sufinanciralo izradu Operativnih planova razvoja cikloturizma kojima su definirane optimalne trase biciklističkih ruta i najvažnije, postavljeni temelji za razvoj cikloturizma na kontinentu, i u 2018. godini kroz potpore se slijedi Operativni plan razvoja cikloturizma županija 2017.- 2020. Prema navedenom, sufinancira se izrada prometnih elaborata u svrhu trasiranja i označavanja cikloturističkih ruta; izrada/postavljanje signalizacije/info ploča duž cikloturističkih ruta, uključujući oznaku EuroVelo rute; uređenje/opremanje cikloturističkih ruta i servisnih stanica za popravak bicikala duž cikloturističkih ruta; izrada karata, zakup zajedničke web domene na razini županije, izrada ili dorada web stranice na razini županije, izrada ili dorada županijske mobilne aplikacije; izrada standarda za „bed&bike“ smještajne objekte postavljanje brojača biciklističkog kretanja/ prometa na graničnim prijelazima (ulaz/izlaz EuroVelo rute), na drugim međunarodnim pravcima biciklističkih ruta (Savska ruta, Dravska ruta, Ruta Panonski put mira i sl.), u gradovima na glavnim biciklističkim pravcima kretanja, kod glavnih turističkih atrakcija na udaljenim točkama u ruralnom prostoru i slično te organizacija i provođenje edukacije za „bike vodiča“.
 
Ministarstvo sufinancira do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Minimalni iznos koji je moguće ostvariti po projektu iznosi 100.000 kn, dok je maksimalni iznos 500.000 kuna.
 
Javni poziv otvoren je od 26. veljače do 16. ožujka 2018. godine. Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma u rubrici 'Javni pozivi'.

Pisane vijesti