Ministarstvo turizma nastavlja sufinancirati projekt 'Međunarodne policijske suradnje policije u odori'

Slika /arhiva/100829-nv07.jpg

Ministar turizma Damir Bajs i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, potpisali su danas Sporazum o sufinanciranju projekta „Međunarodne policijske suradnje policije u odori“, čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u prostorijama Gradske vijećnice Grada Novi Vinodolski, na povijesnom trgu Vinodolskog zakona. Projekt se provodi od 2006. godine kada je pokrenuta inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država čiji građani čine najbrojnije goste na Jadranu, a Ministarstvo turizma je u protekle dvije godine za njega izdvojilo ukupno 400 tisuća kuna, odnosno 200 tisuća po sporazumu. Potpisivanju sporazuma nazočili su domaćini Oleg Butković, gradonačelnik grada Novi Vinodolski, Nada Turina-Đurić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika, Neven Pavelić, predsjednik Gradskog vijeća, Marinko Buljat, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, Vladimir Butković, direktor turističkog ureda TZ Grada Novi Vinodolski, Alen Bruketa, direktor GKTD Ivanj, Igor Uremović, direktor KTD Vodovod Žrnovnica, koji su ugostili ministre Bajsa i Karamarka, te njegove suradnike Branka Grgića, državnog tajnika u Ministarstvu turizma, Olivera Grbića, glavnog ravnatelja Policije, Dubravka Novaka, tajnika kabineta ministra MUP-a, Tomislava Dizdara, načelnika PU Primorsko-goranske i Danielu Petričević Golojuh, tajnicu Ministarstva turizma.


Ministar turizma Damir Bajs i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, potpisali su danas Sporazum o sufinanciranju projekta „Međunarodne policijske suradnje policije u odori“, čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u prostorijama Gradske vijećnice Grada Novi Vinodolski, na povijesnom trgu Vinodolskog zakona.



Potpisivanju sporazuma nazočili su domaćini Oleg Butković, gradonačelnik grada Novi Vinodolski, Nada Turina-Đurić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika, Neven Pavelić, predsjednik Gradskog vijeća, Marinko Buljat, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, Vladimir Butković, direktor turističkog ureda TZ Grada Novi Vinodolski, Alen Bruketa, direktor GKTD Ivanj, Igor Uremović, direktor KTD Vodovod Žrnovnica, koji su ugostili ministre Bajsa i Karamarka, te njegove suradnike Branka Grgića, državnog tajnika u Ministarstvu turizma, Olivera Grbića, glavnog ravnatelja Policije, Dubravka Novaka, tajnika kabineta ministra MUP-a, Tomislava Dizdara, načelnika PU Primorsko-goranske i Danielu Petričević Golojuh, tajnicu Ministarstva turizma.



Projekt se provodi od 2006. godine kada je pokrenuta inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država čiji građani čine najbrojnije goste na Jadranu, a Ministarstvo turizma je u protekle dvije godine za njega izdvojilo ukupno 400 tisuća kuna, odnosno 200 tisuća po sporazumu.



Riječ je o jedinstvenom načinu suradnje u Europi kojeg, po uzoru na hrvatski model, želi uvesti sve veći broj europskih zemalja. Ovakav način suradnje podržava i Interpol, koji u projektu sudjeluje od 2009. godine, a mješovitim policijskim ophodnjama daje operativnu i informacijsku podršku, pa policijski službenici na terenu mogu provjeriti sve podatke u njihovim bazama. Njegovi predstavnici ističu da ovaj „model-projekt“ svakako treba preporučiti svojim državama članicama.



Prošle je godine Hrvatsku posjetilo čak 9,3 milijuna stranih turista, dok ih je u prvih sedam mjeseci 2010. boravilo 4,6 milijuna, što je u ukupnoj strukturi udio od 85 posto. Sukladno tome, spomenuti je ugovor od izuzetne važnosti za hrvatski turizam jer na taj način strani policajci svojim zemljacima, osim pružanja sigurnosti, pomažu i u komunikaciji s hrvatskim policajcima.



Iskustva ovakvih projekata pozitivna su, što se može potvrditi i činjenicom da se svake godine prijavljuje sve više policijskih službenika. Tako je 2008. u Hrvatskoj tijekom srpnja i kolovoza boravio 41 strani policajac, dok je u istom razdoblju 2009. na jadransku obalu stiglo 53 policajaca, dok tijekom ove turističke sezone na našoj obali boravi čak 60 stranih policijskih službenika i službenika iz Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Njemačke, te predstavnici Generalnog tajništva Interpola.



Ministar Karamarko naglasio je kako upravo sigurnost može predstavljati izvozni brand hrvatskog turizma, dodavši kako je znatno smanjen broj kažnjivih djela počinjenih na štetu stranih državljana u Hrvatskoj ove godine, kojih je čak 20 posto manje nego protekle 2009. godine. Provedbom ovog projekta pokazujemo da smo već sad u Europskoj uniji, ocijenio je ministar Karamarko.



Sigurnost je jedan od ključnih elemenata uspjeha i razvoja svake turističko orijentirane zemlje, pa tako i Hrvatske. Sigurnost u Hrvatskoj na visokoj je razini, što potvrđuju mnoga istraživanja ali i iskustva turista koji Hrvatsku odabiru kao svoju ljetnu destinaciju za odmor, rekao je ministar turizma Damir Bajs. Dojam te sigurnosti, dodaje ministar Baj, pojačava se pri susretu s policajcima iz vlastitih zemalja u odorama.



Posljednje istraživanje Instituta za turizam „Tomas - stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj“, pokazuje kako su gosti koji ljetuju u Hrvatskoj jako zadovoljni ne samo ljepotom prirode i mogućnošću provođenja obiteljskog odmora, nego i osobnom sigurnošću, koja se prema njihovoj procjeni nalazi na visokom 3. mjestu. Također japanski turisti koji u Hrvatsku stižu u sve većem broju, svrstavaju našu zemlje na sam vrh sigurnih zemalja za odmor.



Ministar turizma zadovoljan je proteklim turističkim srpnjem, naznakama kolovoza te "bukingom" za rujan, dodavši kako će sjever, dakle Kvarner i Istra, imati plus, ali da će možda čak dvoznamenkasta brojke porasta zabilježiti Dalmacija.



Ministri Bajs i Karamarko su poslije potpisivanja sporazuma, u pratnji gradonačelnika Olega Butkovića, prošetali gradom, gdje su im se pridružili slovački i hvratski policajci koji rade na ovom području.

 

Pisane vijesti