Ministarstvo turizma i sporta osiguralo strukovnim, umjetničkim i mješovitim školama 200.000 eura za provođenje projekata

Slika /1_A_fotke_vijesti/BD_20230917_124817.jpg

Ministarstvo turizma i sporta je, s ciljem jačanja kompetencija učenika srednjih strukovnih, umjetničkih i mješovitih škola i razvijanja svijesti o mogućnostima razvoja karijere u turizmu, temeljem Javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2023. godini, objavilo Odluku o odabiru projekata srednjih strukovnih, umjetničkih i mješovitih škola u turizmu u 2023. godini.

Ministarstvo je povećalo maksimalni iznos sredstava koji se može zatražiti i odobriti, tj. do 5.500 € ukoliko projekt prijavljuje jedna škola, a do 11.000 € ukoliko se projekt prijavljuje u partnerstvu dviju ili više škola. Na Javni poziv je pristiglo 18 projekata, od čega 14 u partnerstvu.
 
U skladu s uvjetima Javnog poziva, prijavljeni su projekti koji nude doprinos povezivanju obrazovnog sustava i poslodavaca u turizmu, poboljšanju pristupačnosti turistima s invaliditetom te ublažavanju utjecaja turizma na klimu i okoliš i obratno (ublažavanje - smanjivanje emisija stakleničkih plinova mjerama npr. energetske učinkovitosti, elektro-mobilnosti i sl. te  prilagodbu klimatskim promjenama - korištenje rješenja zelene infrastrukture, digitalnih rješenja za rano uzbunjivanje o toplinskim valovima i ekstremnim vremenskim događajima, smanjenje otpada,  i sl.)
 
S obzirom na prioritete za dodjelu bespovratnih sredstava (projekti koje prijavljuju najmanje dvije škole partneri iz različitih obrazovnih sektora, koji uključuju i pridružene partnere iz javnog, privatnog i/ili civilnog sektora i koji su usmjereni na učenike osnovnih škola) te na povećanje maksimalnog iznosa zatraženih i odobrenih sredstava, sredstva su odobrena za  četrnaest projekata u ukupnom iznosu od 169.256,95 eura.
 
 
Kroz program Promocija zanimanja Ministarstvo je od 2016. godine izdvojilo od 589.823,98 € i financiralo 114 projekata, a od početka provedbe ovog programa pa sve do 2023. godine sveukupno je izdvojeno preko 900 tisuća eura za sufinanciranje projekata srednjih strukovnih, umjetničkih i mješovitih škola s ciljem razvijanja svijesti o mogućnostima razvoja karijere u turizmu.
 
Odluka o odabiru projekata srednjih strukovnih, umjetničkih i mješovitih škola u turizmu u 2023. godini objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Pisane vijesti