Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU o uspostavi Baze projekata

Slika /arhiva/eu_strukturnifondovi_w.JPG

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u srijedu je objavilo da je uspostavljena Baza projekata, kao osnovni alat za učinkovito upravljanje regionalnim razvojem i veću apsorpciju EU sredstava.

"Nevjerojatno mi je da ovako važan alat upravljanja regionalnim razvojem nismo imali do sada, a za njegovu izradu trebalo nam je točno 15 dana", izjava je ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića, koja se prenosi u priopćenju.

Iz Ministarstva ističu kako će Baza projekata sadržavati sve ključne podatke o projektima regionalnog razvoja, od faze projektne ideje pa sve do provedbe.

"Svrha je Baze projekata da se na jednom mjestu objedine svi razvojni projekti koji su u planu i provedbi da bi se integracijom s drugim sustavima i analizom stanja u pripremi optimizirala apsorpcija sredstava u dužem vremenskom razdoblju te pratilo i potpomagalo lokalnu zajednicu u pripremi projekata koji imaju potencijal za sufinanciranje iz EU, odnosno iz drugih izvora sufinanciranja", navodi se u priopćenju.

U tijeku je edukacija predstavnika regionalnih razvojnih agencija za unos podataka u Bazu projekata, a do sada su, po podacima Ministarstva, prikupljena 1774 projekta s važećom građevinskom dozvolom koji će se u idućim danim unijeti u Bazu.

Uz pomoć Baze projekata tijela uključena u sustav upravljanja i kontrole ESI fondova u Republici Hrvatskoj imat će potpuni uvid u sve projekte koji se pripremaju i provode te na taj način učinkovitije upravljati i koristiti sredstva fondova koja su nam na raspolaganju, zaključuje se u priopćenju. (Hina)



Pisane vijesti