MINISTAR TURIZMA U POSJETU UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI OPATIJA

Slika /arhiva/DHT-OP.jpg

Tijekom održavanja Dana hrvatskog turizma, ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik Ivo Mujo posjetit će Ugostiteljsku školu Opatija, Eugena Kumičića 14, u petak, 24. listopada u 8,00 sati.

Temeljem novih programa, Ministarstvo turizma nastavlja provedbu programa obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, prema kojem sudjeluje u opremanju kabineta za stručnu nastavu u srednjim strukovnim školama u suradnji sa županijama, pa je boravak ministra turizma u Opatiji prigoda za obilazak Ugostiteljske škole.

Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu službeno je predstavljen 21. srpnja ove godine, a za njega je Ministarstvo turizma namijenilo ukupno pet milijuna kuna.

Program ima za cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.

Javni poziv za sudjelovanje u programu upućen je svim hotelima i turističkim agencijama zainteresiranim za sufinanciranje stipendija učenika/studenata za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, Hrvatskoj obrtničkoj komori, odnosno županijskim obrtničkim komorama za sufinanciranje stipendija, te županijama za sufinanciranje uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Ministar turizma Damir Bajs već je potpisao (19. rujna 2008.) Sporazum o suradnji s predstavnicima 39 tvrtki i 8 županijskih obrtničkih komora koje su se javile na javni poziv Ministarstva turizma za sudjelovanje u Programu obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, kojim će sufinancirati stipendije za više od 400 učenika i oko 60 studenata. Osnovni je cilj Ministarstva turizma, provedbom programa obrazovanja, kroz četiri godine imati 10 tisuća novozaposlenih u turizmu.

Isto tako, ministar turizma potpisao je (2. listopada 2008.) Sporazum s predstavnicima 14 županija, uz nazočnost ravnatelja 34 obrazovne institucije za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, prema kojemu Ministarstvo turizma u opremanju kabineta sudjeluje s iznosom do najviše 200.000 kuna po školi. Od ukupnih oko 4 milijuna kuna najveći iznos od 600 tisuća kuna dobila je Varaždinska županija za svoje tri strukovne škole, te Istarska županija čije su četiri takve škole ukupno dobile 555 tisuća kuna. 



Najave