​Ministar turizma s veleposlanicima akreditiranim u Republici Hrvatskoj

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Hrvatskom povijesnom institutu u Zagrebu održao prijem s veleposlanicima akreditiranim u Republici Hrvatskoj kako bi im predstavio aktualne projekte u turizmu. Tom prilikom ministar je veleposlanicima zahvalio na promoviranju Hrvatske u njihovim matičnim zemljama te ujedno istaknuo važnost koju ima turizam za poticanje i rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Na prijemu u organizaciji Ministarstva turizma, a na inicijativu ministra Cappellija, okupilo se 50-ak veleposlanika, konzula i drugog diplomatskog osoblja veleposlanstava akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

„Naša želja je da svi naši gosti dožive Hrvatsku na jedan autentičan način i da se pritom uvjere osobno u očuvanost hrvatske kulturne i prirodne baštine, kao i u gostoljubivost naših ljudi. Upravo zato su lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja preporuka i motivacija za sve koji dosad nisu otkrili čari i ljepote Hrvatske da to uskoro učine“, istaknuo je ministar Cappelli koji se također osvrnuo i na značaj turizma za Hrvatsku kao i njegov značaj u čitavom svijetu.

Naime, prema podacima Svjetske turističke organizacije, turizam u svijetu čini oko 10 posto svjetskog BDP-a i kroz njega se ostvaruje više od 1,1 bilijuna eura prihoda. Procjena je da će se današnjih 1,2 milijardi dolazaka stranih gostiju povećati na 1,8 milijardi dolazaka do 2030. godine.

„Turizam ima važnu ulogu u ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Razvija se u kontinuitetu više od 100 godina te osim što predstavlja važnu gospodarsku aktivnost predstavlja bitan element hrvatskog nacionalnog identiteta na koji smo izuzetno ponosni. Značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo gotovo je neprocjenjiv. Udio turizma u bruto domaćem proizvodu Hrvatske iznosi oko 18 posto dok turizmom generirana zaposlenost iznosi 9 posto“, naglasio je ministar Cappelli.

Na kraju obraćanja veleposlanicima, ministar Cappelli pozvao ih je da posjete i hrvatski kontinent te istaknuo: „Na razvoju hrvatskog kontinenta radit ćemo intenzivno u narednom periodu do 2020. godine. Ravnomjeran razvoj turizma u svim dijelovima Hrvatske te tijekom cijele godine značajno će doprinijeti postizanju našeg glavnog cilja do 2020. godine, a to je ulazak među top 20 najkonkurentnijih turističkih destinacija u svijetu“. 

Osim ministra Cappellija, na prijemu veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, sudjelovao je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, njezin posebni savjetnik, dr. Mate Granić koji je tom prilikom istaknuo kako turizam ima veliko značenje za Hrvatsku, koja je danas jedna od najsigurnijih zemlja, što je u okvirima političke situacije u svijetu vrlo važna činjenica te dodao: „Svaki turist dobrodošao je u Hrvatsku, bez obzira na vjeru, rasu i nacionalnost, a osim turista u Hrvatsku su dobrodošle i sve strane investicije. U tom smislu, Ured predsjednice Republike Hrvatske i Vlade uvijek su otvoreni i spremni pomoći takvim projektima“.

U ime okupljenih diplomata novinarima su izjave dali britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, veleposlanik Japana Keiji Takiguchi te slovenska veleposlanica Smiljana Knez, pri čemu su svi naglasili zadovoljstvo turista iz njihovih zemalja boravkom u Hrvatskoj, kao i svoje osobno prilikom obilaska zemlje.

Britanski i japanski veleposlanici najavili su i mogućnost povećanja broja njihovih turista ove godine u Hrvatskoj, kao i slovenska veleposlanica koja je istaknula i važnost suradnje s Hrvatskom u promociji na dalekim tržištima. Dalgleish je naglasio i kako se ne očekuje da Brexit na bilo koji način negativno utječe na dolaske britanskih turista u Hrvatsku te na suradnju britanskih i hrvatskih partnera. (Mint/Hina)

Pisane vijesti