Ministar turizma: Podizanje konkurentnosti u fokusu Ministarstva

Slika /arhiva/121116-mint1.jpg

Ministar turizma Veljko Ostojić sudjelovao je na 20. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji, gdje je još jednom istaknuo važnost ekonomskog doprinosa turizma ukupnom hrvatskom gospodarstvu. „Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih osam mjeseci 2012. godine iznosili su 16,2 milijarde kuna, što je 3,1 posto ili 489 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turizam u ukupnom BDP-u u RH sudjeluje s 14,4 posto, prema podacima iz 2011. godine te je, stoga, izuzetno važna grana hrvatskog gospodarstva“, rekao je ministar. Ovom je prilikom Ostojić naglasio važnost edukacije, odnosno podizanja kvalitete obrazovanja kadrova u turizmu koje Ministarstvo, između ostalog, provodi kroz stipendiranje srednjoškolaca i studenata. Iz tog je razloga, nakon savjetovanja u Hrvatskom društvu ekonomista, ministar  posjetio Ugostiteljsku školu Opatija, gdje je sudjelovao u projektu čiji je cilj promocija doručka kao najvažnijeg dnevnog obroka. Osim Opatije, ministar je posjetio i Fužine te razgledao novu atrakciju, turistički brod na jezeru Bajer, za kojeg je Ministarstvo turizma izdvojilo znatna sredstva, a koji je od kolovoza prevezao više od pet tisuća ljudi. Brod zadovoljava visoke ekološke standarde, jer se pokreće pomoću električne energije uz punjenje akumulatora solarnim kolektorima, te je stoga riječ o inovativnom proizvodu, u skladu s razvojem održivog turizma.

Ministar turizma Veljko Ostojić sudjelovao je na 20. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji, gdje je još jednom istaknuo važnost ekonomskog doprinosa turizma ukupnom hrvatskom gospodarstvu. „Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih osam mjeseci 2012. godine iznosili su 16,2 milijarde kuna, što je 3,1 posto ili 489 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turizam u ukupnom BDP-u u RH sudjeluje s 14,4 posto, prema podacima iz 2011. godine te je, stoga, izuzetno važna grana hrvatskog gospodarstva“, rekao je ministar.

Ministar Ostojić istaknuo je i misiju Ministarstva – podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz tri mjere: izmjenu zakonske regulative, unaprjeđenje turističkog poslovnog okruženja i infrastrukture te učinkovitog komuniciranja s tržištem. Naglasio je da će sljedeće godine naručiti izradu Studije konkurentnosti hrvatskog turizma, te Satelitski račun hrvatskog turizma kako bi se pokazalo pravo stanje konkurentnosti hrvatskog turizma.

Ovom je prilikom Ostojić naglasio važnost edukacije, odnosno podizanja kvalitete obrazovanja kadrova u turizmu koje Ministarstvo, između ostalog, provodi kroz stipendiranje srednjoškolaca i studenata. Iz tog je razloga, nakon savjetovanja u Hrvatskom društvu ekonomista, ministar  posjetio Ugostiteljsku školu Opatija, gdje je sudjelovao u projektu čiji je cilj promocija doručka kao najvažnijeg dnevnog obroka. Tom je prigodom čestitao na radu i uspjesima škole, koji se temelje na kreativnom i inovativnom pristupu i novim idejama. Ravnatelj škole, Damjan Miletić istaknuo je odličnu suradnju škole i privatnog i javnog sektora, a tijekom godina pokrenuli su niz vrlo zanimljivih projekata, od kojih je jedan upravo „(U)gosti na doručku“. Za sljedeću godinu pripremaju projekt unaprjeđenja mentorskog rada s učenicima kako bi postali centar izvrsnosti.

„Obrazovanje je jedini preduvjet kvalitete na dugi rok. Kvalitetne obrazovne institucije preduvjet su pak za podizanje kvalitete cjelokupnog turizma. Bez kvalitetnih kadrova ne možemo ići u smjeru kojem želimo. Već sam nekoliko puta naglasio kako je turizam industrija emocija i doživljaja, a njih kreiraju ljudi u direktnoj komunikaciji sa gostom“, istaknuo je ministar Ostojić, pohvalivši doručak u kojem su korištene lokalne i sezonske namirnice te najavio daljnju potporu u stipendiranju kadrova i potporu obrazovnim institucijama putem programa „Promocija zanimanja“. Kroz ovaj je program za škole u Primorsko-goranskoj županiji Ministarstvo turizma od 2009. do 2011. godine, ukupno izdvojilo 120.200 kuna, a od 2008. do 2011. godine dodijelilo je 107 stipendija učenicima iz ove županije.

Osim Opatije, ministar je posjetio i Fužine te razgledao novu atrakciju, turistički brod na jezeru Bajer, za kojeg je Ministarstvo turizma izdvojilo znatna sredstva, a koji je od kolovoza prevezao više od pet tisuća ljudi. Brod zadovoljava visoke ekološke standarde, jer se pokreće pomoću električne energije uz punjenje akumulatora solarnim kolektorima, te je stoga riječ o inovativnom proizvodu, u skladu s razvojem održivog turizma.

„Ovime je u potpunosti iskorišten potencijal jezera Bajer. Ministarstvo turizma poticat će i dalje sve inovativne turističke proizvode koji doprinose turističkoj atraktivnosti, posebice izvan glavnog dijela turističke sezone, te u kontinentalnom dijelu Hrvatske“, rekao je ministar.

Domaćini su istaknuli kako je u planu nadopuniti turističku ponudu Fužina skijaškim stazama, auto kampom i adrenalinskim parkom.



Pisane vijesti