Ministar turizma o suradnji s gorskom službom spašavanja

Slika /arhiva/090819-npk16.jpg

Ministar turizma Damir Bajs sastao se danas s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u prostoru Nacionalnog parka Paklenica, povodom uspješne realizacije Programa unapređenja sigurnosti, zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica za 2009. godinu. Sastanku su, uz pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića, državnog tajnika u Ministarstvu kulture Zorana Šikića, državnog tajnika Branka Grgića i ravnateljicu Uprave za sustav TZ Andreu Petrov, nazočili: Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Ivo Dunatov, direktor TZ Zadarske županije, Krste Ramić, načelnik općine Starigrad Paklenica, Marijana Marasović, direktorica TZ Starigrad Paklenica i Josipa Marasović, direktorica NP Paklenica. Tijekom sastanka prezentaciju o aktualnim rezultatima rada HGSS-a održao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, a poslije toga, u kanjonu Nacionalnog parka, HGSS je održao redovitu praktičnu vježbu spašavanja.

Ministar turizma Damir Bajs sastao se danas s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u prostoru Nacionalnog parka Paklenica, povodom uspješne realizacije Programa unapređenja sigurnosti, zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica za 2009. godinu.
 


Sastanku su, uz pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića, državnog tajnika u Ministarstvu kulture Zorana Šikića, državnog tajnika Branka Grgića i ravnateljicu Uprave za sustav TZ Andreu Petrov, nazočili: Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Ivo Dunatov, direktor TZ Zadarske županije, Krste Ramić, načelnik općine Starigrad Paklenica, Marijana Marasović, direktorica TZ Starigrad Paklenica i Josipa Marasović, direktorica NP Paklenica.
 


Tijekom sastanka prezentaciju o aktualnim rezultatima rada HGSS-a održao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, a poslije toga, u kanjonu Nacionalnog parka, HGSS je održao redovitu praktičnu vježbu spašavanja.
 


Ministarstvo turizma, u travnju ove godine, po prvi put je izravno iz svog proračuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) dodijelilo milijun kuna, čime je sufinanciran program te službe za unapređenje sigurnosti, zaštite i spašavanja turista kroz pripremno-preventivne i provedbeno-intervencijske mjere, naglasio je ministar Bajs. Primjer je to partnerstva Ministarstva turizma i HGSS-a, tim više što je ove godine sufinanciranje te Službe ušlo u proračun Ministarstva.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić rekao je kako bez sigurnosti turista nema razvoja turističke djelatnosti. Kad je riječ o zaštićenim područjima, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, oni čine 12 posto kopnenog teritorija. Postignuta je zavidna razina sigurnosti u njima, istaknuo je Šikić i dodao da su turistički rezultati ostvareni u tim zaštićenim područjima na prošlogodišnjoj razini ili sasvim blizu prošlogodišnjih, rekordnih rezultata i u Nacionalnom parku Krki i u nacionalnim parkovima Plitvicama, Mljetu, Paklenici i ostalima.



Ministarstvo turizma u travnju ove godine je iz svog proračuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) dodijelilo milijun kuna čime sufinancira program te službe za unapređenje sigurnosti, zaštite i spašavanja turista kroz pripremno-preventivne i provedbeno-intervencijske mjere.

Temeljem ranijeg Sporazuma o dugoročnoj suradnji Ministarstva turizma i HGSS-a, od 6. lipnja 2003. godine, Ministarstvo je tijekom proteklih godina za rad Službe izdvojilo ukupno 1,710.000 kuna, od čega 2004. i 2005. godine po 330.000, te u sljedeće tri godine po 350.000 kuna.



Ovogodišnja potpora znači i pojačavanje Službe ljudstvom i opremom, povećanje prostora i skladišta (sada HGSS ima 19 stanica u Hrvatskoj), pri čemu sadašnjih oko 450 vrhunsko osposobljenih volontera HGSS-a iz cijele Hrvatske, od kojih su mnogi liječnici, letači, inženjeri i drugi, uspijevaju pokriti intervencije, kojih je primjerice prošle godine bilo 730. Intervencije su samo pet posto njihovih godišnjih aktivnosti, dok se većina odnosi na pripremu i preventivu prostora, označavanje, trasiranje, edukaciju i drugo.



Veći dio od milijun kuna ove godine troši se za helikopterska dežurstva letačkih spasilačkih timova tijekom sezone, što se može raditi jedino vojnim helikopterima, jer civilnih za tu namjenu još nema. Dio novca ide i na edukaciju turističkih agenata (posebno iz agencija koje nude tzv. adrenalinsku i pustolovnu ponudu), djelatnika-volontera u Službi te drugih, za što HGSS godišnje utroši oko 200 tisuća sati.



Efekti spomenutih ulaganja od milijun kuna u ovoj godini neprocjenjivi su, jer su ova sredstva poticaj nacionalnom pristupu sigurnosti u hrvatskom turizmu i temelj za sustavni pristup i uključivanje drugih tijela državne uprave, turističkih i lokalnih zajednica (i njihovih resursa i financijskih sredstava) u predstavljanju drugačije, bogate, atraktivne, ali i sigurne turističke ponude. 
 


U ovoj je godini, uz potporu Ministarstva turizma, osposobljeno 150 turističkih djelatnika koji se bave vođenjem grupa u prirodu, trasirano je oko 100 km novih pješačkih staza, uređena su penjališta i nastavljeno s edukacijom djelatnika hitne medicinske pomoći.
 
Na Dinari i Kamešnici, HGSS je izgradio i dva skloništa (planinarske kuće), te otvorio novih 12 informativnih točaka s minimalnom spasilačkom i medicinskom opremom, na kojima je moguće zatražiti pomoć.
 


Ministarstvo turizma daje financijsku potporu HGSS-u i pri izradi kvalitetnih i sigurnih zemljovida i planinarsko-turističkih vodiča, koji su osnovni „alat“ za približavanje onih prostora koji do sada nisu bili poznati kao resursi turizma, čime se istodobno uvećava i sigurnost.
 


Po prvi put je u 2009. godini HGSS, uz potporu ministarstava turizma i zdravstva, organizirao HEMS helikoptersko dežurstvo u Splitu (a uskoro će i u Puli), gdje pripadnici HGSS-a, hitne medicinske pomoći (HMP) i posade helikoptera, zajedno dežuraju sa svom potrebnom medicinskom opremom na jednom mjestu, što je na razini svjetskih standarda sigurnosti i zaštite.
 
Od početka ovih dežurstava u Splitu, provedene su 123 helikopterske intervencije, u kojima je u više od 50 posto slučajeva pružena pomoć upravo turistima, dok je izvedeno i više od 200 klasičnih intervencija, potraga i spašavanja, te niz preventivnih aktivnosti koje provodi HGSS.
 


Temelj partnerstva i zajednička zadaća Ministarstva turizma i HGSS-a je za 5 do 10 godina Hrvatsku učiniti uređenom i pripremljenom za ono što joj međunarodni turistički stručnjaci i predviđaju: biti prva zemlja Mediterana i Europe za posebne oblike turizma, s atraktivnim destinacijama, obiljem pješačkih i drugih staza, penjališta, uređenih speleoloških objekata, kraških rijeka, dostupnih prirodnih ljepota i krajolika.
 


Hrvatska je sigurna zemlja za turiste i čini sve što može kako bi tu sigurnost poboljšala, te je HGSS uz potporu Ministarstva turizma sačinio projekt kojim se sustavno pristupa uvećanju sigurnosti turista na cjelokupnom prostoru Republike Hrvatske, osobito na neurbanim prostorima i prirodi koji sve više postaju resurs kvalitetnog turizma.
 
U NP Paklenica sezona doista traje najmanje šest mjeseci, gdje se turisti imaju mogućnost kupati, penjati se i pješačiti stoljećima starim stazama koje su spajale obalu s Likom. O tisućama penjača i turista dnevno skrbe dežurne HGSS ekipe te rendžeri koji su prethodno osposobljeni za pomoć i spašavanje. Izgrađeni su helidromi u podnožju i na vrhu poznate europske stijene Anića kuk, uređen je i helidrom u zaleđu Velebita kraj planinarskog doma. Odlično su označene i uređene pješačke staze, s velikim brojem info tabli, dovršeni su elaborati o najtežim mogućim vrstama spašavanja. U izgradnji je novi objekt za Gorsku službu spašavanja s ambulantom, radi se na formiranju lokalne podružnice HGSS-a i vodičke službe gdje će turisti moći dobiti sve informacije i pomoć po uzoru na svjetske destinacije.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

HGSS je nacionalna, stručna, humanitarna i neprofitna udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku, a u koju se udružuju stanice Hrvatske gorske službe spašavanja s područja Republike Hrvatske. Zakonom o zaštiti i spašavanju (NN 174/04) i Zakonom o HGSS-u definiran je odnos između Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i HGSS-a. HGSS je teritorijalno podijeljen na 19 stanica, što znači da je poziv bilo kojem članu Gorske službe spašavanja ujedno i poziv cijeloj službi, dok u pravilu intervenira stanica koja je najbliža mjestu nesreće, a po potrebi se angažiraju i druge. Zadaće Hrvatske gorske službe spašavanja u obavljanju djelatnosti su sprječavanje nesreća i spašavanje u planini i na drugim nepristupačnim područjima, te u izvanrednim okolnostima u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine, kao i organiziranje i pripremanje aktivnosti i mjera kojima je svrha održavanje pripravnosti za spašavanje te trajno organiziranje, osposobljavanje i uvježbavanje za održavanje i unapređivanje spremnosti i sposobnosti za otklanjanje posljedica nesreća. Također HGSS radi na otklanjanju neposredne opasnosti u planinama i drugim nepristupačnim područjima i provodi preventivne mjere za unapređivanje sigurnosti i zaštite i spašavanja u planinama i drugim nepristupačnim područjima kod specifičnih aktivnosti na tim prostorima. Djelatnost HGSS-a uključuje i davanje sigurnosnih preporuka osobama i organizatorima turističkih i sportskih i drugih aktivnosti u prirodi i planinskom području radi sprječavanja aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost, život i zdravlje sudionika.


Pisane vijesti