Ministar turizma o razvoju turizma na kontinentu i potporama Ministarstva turizma

Slika /arhiva/100115-salaj4.jpg

Projekti i turistički resursi Bjelovarko-bilogorske županije predstavljeni su danas na imanju Nade i Zlatka Salaja u Grabovnici kraj Čazme, u prigodi posljednjeg ovogodišnjeg paljenja lampica koje je u projektu „Božićna priča“ započelo 19. prosinca prošle godine. Ministar turizma Damir Bajs govorio je o razvoju posebnih oblika turizma i turizmu na kontinentu, dok je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme predstavio turističke resurse čazmanskog kraja, a Zlatko Salaj razvoj projekta „Božićna priča“. Ministar Bajs upozorio je na brojne neiskorištene potencijale kontinentalnog turizma, jer svega pet posto turističkog prometa otpada na kontinentalne županije, dodavši kako i današnje okupljanje ima za cilj predstavljanje programa koji će pomoći razvoju ovih oblika turizma, u čemu Ministarstvo turizma razvija brojne oblike potpora.
 

Projekti i turistički resursi Bjelovarko-bilogorske županije predstavljeni su danas na imanju Nade i Zlatka Salaja u Grabovnici kraj Čazme, u prigodi posljednjeg ovogodišnjeg paljenja lampica koje je u projektu „Božićna priča“ započelo 19. prosinca prošle godine.



Ministar turizma Damir Bajs govorio je o razvoju posebnih oblika turizma i turizmu na kontinentu, dok je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme predstavio turističke resurse čazmanskog kraja, a Zlatko Salaj razvoj projekta „Božićna priča“.



Događanju su nazočili i Stanko Grčić, saborski zastupnik, Miroslav Čačija, župan Bjelovarko-bilogorski, Antun Turčić, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije i drugi predstavnici lokalne uprave i samouprave.



Ministar Bajs upozorio je na brojne neiskorištene potencijale kontinentalnog turizma, jer svega pet posto turističkog prometa otpada na kontinentalne županije, dodavši kako i današnje okupljanje ima za cilj predstavljanje programa koji će pomoći razvoju ovih oblika turizma, u čemu Ministarstvo turizma razvija brojne oblike potpora.

Tijekom posljednje dvije godine znatno je povećan broj zahtjeva za potporama, kao i potreba povećanja broja turističkih kreveta na kontinentu, rekao je ministar, istaknuvši područje Čazme u kojem se razvijaju raznoliki oblici turističke ponude, poput projekta obitelji Salaj čija je „Božićna priča“ privukla oko 40 tisuća posjetitelja, a imanje je ove godine bilo osvijetljeno s rekordnih milijuna lampica na više od 800 biljaka i površini od 4 hektara.



Obitelj Salaj već niz godina uređenjem i brigom o svojoj okućnici plijeni pažnju javnosti, za što su dobili mnogobrojna priznanja i nagrade. Božićna priča uobličena je u turistički program koji agencije nude u svojoj ponudi, a cijeli projekt obitelji Salaj dobiva potporu Ministarstva turizma za bavljenje turizmom na seoskom imanju.



Također, na Gradskoj tržnici u Čazmi drugi je put održan Božićni sajam, 16., 17. i 18. prosinca 2009. godine, na kojemu je oko 30 prodavača nudilo suvenire, prigodne blagdanske aranžmane i domaću hranu. Prodavači su zatim preselili na imanje Salaj u Grabovnicu gdje su od 19. prosinca do 6. siječnja svake večeri nudili svoje proizvode i suvenire.



Isto tako, u selu Bojana nadomak Čazme i Grabovnice, oko 2000 posjetitelja posjetilo je 'Bojani Božić' koji u blagdanskom stilu već treću godinu priređuje akademski slikar Franjo Matešin.
 



Pisane vijesti