Ministar turizma Gari Cappelli u Veneciji na svečanom otvorenju „Turističke godine EU-Kina“

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti_galerije/180119-venice3.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar turizma Gari Cappelli prisustvovao je u Veneciji svečanom otvorenju konferencije „Turistička godina EU-Kina“, kojom započinje obilježavanje suradnje Kine i zemalja Europske unije u području turizma kroz 2018. godinu. Zajednička turistička godina, koja će pružiti nove mogućnosti za ulaganja i rast u turizmu te predstavljanje međusobnih kultura i vrijednosti, popraćeno je prvim summitom EU - Kina o turizmu koji je, između ostalog, okupio najviše dužnosnike Europske komisije i zemalja Europske unije te visoke predstavnike Narodne Republike Kine. Glavni cilj „Turističke godine EU-Kina“ je zajedničkim snagama privući više kineskih turista u Europu promoviranjem transeuropskih proizvoda i pomaganjem europskim operaterima da prodru na kinesko tržište.

„Tržište Kine iznimno je važno za hrvatski turizam koji u 2017. godini bilježi porast od 50 posto. Prema najavama, očekuje se da će ove godine više od 150 milijuna Kineza putovati izvan granica Kine i to u razdoblju pred i posezone te vjerujem da ćemo i u 2018. godini ugostiti još značajniji broj posjetitelja s ovog nama, iznimno važnog tržišta“, izjavio je ministar Cappelli te nadodao: „Uz posjetitelje koje najviše privlače prirodne ljepote i kulturna baština naše zemlje, Hrvatska je sve zanimljivija i kineskim investitorima. Interes je zasigurno rezultat i intenzivnih promotivnih aktivnosti i još boljeg avio povezivanja te vjerujem da će skorašnje otvorenje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju u prostorijama Hrvatske gospodarske komore rezultirati još boljim turističkim rezultatima“.

Italija kao zemlja domaćin ovog susreta te ujedno jedna od vodećih svjetskih turističkih velesila koju godišnje posjeti više od 51 milijun turista i zauzima visoko sedmo mjesto na popisu svjetskih zemalja po zaradi od turizma, ujedno je i početna točka zajedničkih kinesko - europskih aktivnosti. Kroz niz promotivnih i edukativnih aktivnosti diljem zemalja Europske unije cilj je kreiranje posebnih turističkih strategija i razvoj turističke ponude prilagođene kineskim turistima kroz uključivanje europskih destinacija u China Quality Service (QSC) program certifikacije u turizmu, pojednostavljivanje i ubrzavanje procedura za dobivanje viza, otvaranje i uvođenje novih direktnih zrakoplovnih linija sa NR Kinom te prilagodba europskih destinacija za online usluga plaćanja preko kineskih mobilnih aplikacija.

Turistički značaj Hrvatske u cjelokupnom projektu potvrdila je i talijanska strana. Državna podtajnica za kulturna dobra, aktivnosti i turizam Talijanske Republike Dorina Bianchi cijelom je skupu pohvalila suradnju s Hrvatskom te naglasila kako je s ministrom Cappellijem održala vrlo uspješan sastanak u Rimu na kojem je usvojena i Zajednička deklaracija kao sveobuhvatan dokument kojom su se dvije strane obvezale na jačanje političke suradnje i pružanje međusobnih potpora u regionalnim i multilateralnim organizacijama i forumima.
 
Na marginama ovog summita, ministar Cappelli sastao se s gradonačelnikom Venecije Luigijem Brugnarom s kojim je razgovarao o gužvama prilikom organiziranja jednodnevnih izleta u turističkim destinacijama kao što su Dubrovnik i Venecija. Sastanak na marginama ministar Cappelli održao je i s bugarskom ministricom turizma, Nikolinom Anglekovom s kojom je dogovorio bilateralni sastanak u Bugarskoj u veljači kada se u Sofiji održava i HLM konferencija „Tourism and Economic Growth“, povodom bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pisane vijesti