Ministar turizma Gari Cappelli na otvorenju Tuna, sushi & wine festival

Prilikom službenog posjeta Zadarskoj županiji, ministar turizma Gari Cappelli danas je sa županom Stipom Zrilićem potpisao ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima u 2017. godini koje na svom području organizira Županija zbog povećanog broja turista tijekom turističke sezone. Potpora ministarstva iznosi 174.450,00 kuna.

„Sigurnost turista u našoj zemlji iznimno nam je važna te je iz tog razloga Hrvatska na inozemnim tržištima i percipirana kao sigurna zemlja, što nam pokazuju sva relevantna istraživanja. Osim timova medicinske pomoći, financiramo i Hrvatsku gorsku službu spašavanja te Crveni križ, a u budućnosti će te svote biti i izdašnije“, naglasio je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Nakon sastanka sa županom, ministar je sudjelovao na otvorenju Tuna, sushi & wine festivala koji se održava do 5. veljače, u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zadra, TZ Grada Zadra te Japanskim Veleposlanstvom u RH, Hrvatskom gospodarskom komorom te Japansko-hrvatskim društvom razmjene. Sada već tradicionalna manifestacija započela je otvorenjem izložbe „Jedan dan u izlovu tune“ fotografa Danijela Kolege.

Tom prilikom ministar Cappelli je istaknuo: „Vidjeti u Zadru početkom veljače, dakle usred zime, toliko posjetitelja dokaz je da Hrvatska sigurno i samouvjereno korača prema realizaciji zadanih ciljeva među kojima je i produljenje sezone, što za mene osobno predstavlja jedan od ključnih izazova. Iako je primjetan trend produljenja sezone van ljetnih mjeseci, zbog čega sam jako zadovoljan, upravo je stvaranje zanimljive i drugačije ponude poput raznih gastro, kulturnih i sportskih manifestacija ključno za dodatno snaženje tog procesa. Stvaranje sadržaja koji imaju snagu kod turista probuditi dodatne doživljaje neophodno je za privlačenje dodatnog broja turista u našu zemlju jer samo tako možemo povećati interes za našom zemljom. Manifestacija Tuna, sushi and wine festivala, ali i ova izložba, odličan su magnet za domaće i strane turiste, posebice kada je riječ o gostima iz Japana koji posljednjih godina bilježe snažan interes za našom zemljom. Izuzetno mi je drago i ponosan sam što Zadar kao destinacija puno i kvalitetno na stvaranju dodatne ponude i sadržaja tijekom cijele godine te na taj način privlači goste i izvan ljetnih mjeseci.“

Ministar Cappelli u ZL Zadar

U nastavku dana ministar Cappelli sudjelovao je i na konferenciji za medije u Zračnoj luci Zadar. Ovom prilikom istaknuo je kako da je ove godine povećana potražnja za Hrvatskom, posebice s tržišta Velike Britanije, Italije i Skandinavije. „Booking je u ovom trenutku veoma dobar! Tako primjerice s tržišta Austrije postoji povećana potražnja od 15 posto, zatim iz Francuske 5 posto veća nego lani, a s tržišta Velike Britanije booking je trenutno veći čak 50 posto, nego u istom razdoblju prošle godine.“ istaknuo je ministar Cappelli te nadodao kako se i s naših tradicionalnih tržišta - Njemačke, Austrije i Slovenije također očekuju dobri rezultati.

„Odlične rezultate u bookingu i proširenje ponuda TO za Hrvatsku prate i najave novih avio linija kao i povećanje frekvencije postojećih. Prve pokazatelje uspješne predsezone donio nam je siječanj s 178 tisuća dolazaka (+17 posto) te 492 tisuće noćenja (+18 posto). Jako raduje da je s domaćeg tržišta ostvareno 189 tisuća noćenja, a slijedi tržište BiH (39 tisuća), Italije (36 tisuća), Slovenije (27 tisuća) te Austrije (26 tisuća). Interesantno je da se u „top 10“ nalaze i tržišta Koreje i SAD-a, što je dokaz da smo interesantni i dalekim tržištima na kojima je velik potencijal i na kojima moramo još dosta raditi. Najtraženije destinacije u siječnju su bile Zagreb, Dubrovnik, Opatija, Rovinj, Split, Poreč, Zadar, Tuhelj, Sveti Martin na Muri te Umag. Ovi rezultati su nastavak dobrih brojki iz studenog i prosinca 2016. i pokazatelj da je Hrvatska postala prepoznatljiva po kvaliteti i programima. Krenuli smo u projekt što ravnomjernijeg razvoja turizma u Hrvatskoj te sam stoga jučer posjetio Imotsku krajinu, koja ima velik potencijal za razvoj tog unutrašnjeg dijela, a veliki potencijal ima i zadarsko zaleđa“, istaknuo je ministar Cappelli, kojem se na konferenciji pridružio gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta te direktorica ZL Zadar Irena Ćosić.

Tom je prilikom gradonačelnik Kalmeta zahvalio ministru Cappelliju na pomoći Ministarstva turizma u zadarskim projektima (zračnoj luci, tuna i sushi festivalu te gradnji Turističkog informativnog centra) te istaknuo važnost turizma za zadarsko područje. Osim toga gradonačelnik Kalmeta naglasio je kako su glavni generator razvoja turizma u Zadru i produljenje sezone niskotarifne avio linije koje su prije prevozile oko 50 tisuća putnika, a danas preko pola milijuna putnika. (www.mint.hr)

Pisane vijesti