Ministar turizma Gari Cappelli na obilježavanju Dana grada Raba

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/20190509_114942.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli u službenom je posjetu Primorsko-goranskoj županiji, odnosno otoku Rabu, gdje je uz pomoćnika Roberta Pendea te gradonačelnika Raba Nikolu Grgurića sudjelovao na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada Raba. Dan grada Raba  - Dan pobjede, svake se godine obilježava 9. svibnja u spomen na obranu od opsade italskih Normana 1075. godine, uz pomoć rapskog zaštitnika Sv. Kristofora. Današnji dan se također slavi i kao Dan Europe.

Ministar Cappelli istaknuo je tom prilikom izvrsne turističke rezultate koje Hrvatska ostvaruje te doprinos Primorsko-goranske županije i otoka Raba u tome: „Značaj otoka u ukupnom turističkom prometu je velik. Naime, na otocima se odvija trećina turističkog prometa te je tako primjerice prošle godine na otocima ostvareno 3,4 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja turista, što je povećanje od 13 posto u dvije godine. Riječ je o fizičkim pokazateljima, no želimo da naš glavni orijentir budu ostvareni prihodi, nova zapošljavanja i održivi turizam koji jedino tako može biti djelatnost za budućnost. Ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem prva je Vlada koja je pružila veliku podršku razvoju turizma te želi razvijati partnerski odnos s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Poseban fokus stavlja se na razvoj otoka kako bi se unaprijedila kvaliteta života na otocima te umanjile regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske“, istaknuo je ministar Cappelli naglasivši kako Hrvatska kao dio europske zajednice mora iskoristiti ono što se pruža kroz članstvo u Europskoj uniji, odnosno istaknuo je kako su na raspolaganju sredstva od 80 milijuna eura iz EU fondova za povezivanje otoka od kojih su do sada povučena značajna sredstva - najviše u prometnu povezanost, komunalnu infrastrukturu i gospodarstvo.
 
Na kraju je ministar Cappelli istaknuo kako je Rab je u županiji jedna od najposjećenijih destinacija te je uputio čestitku svim turističkim djelatnicima i građanima grada Raba, otoka i cijele županije što svojim radom, trudom, kreativnošću i gostoprimstvom doprinose odličnim rezultatima koje ostvaruje hrvatski turizam.
 
U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja, odnosno nagrade za doprinos u razvoju grada, između ostaloga u području obrazovanja, kulture, sporta, očuvanja tradicije, humanitarnog rada, turizma i ugostiteljstva.
 
Podsjećamo, Ministarstvo turizma je tijekom proteklih dvije godine na području Primorsko-goranske županije kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva i program Razvoja javne turističke infrastrukture sufinanciralo 182 projekta, od čega 13 na području grada Raba s pola milijuna kuna. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica osim toga sufinancirali su i održavanje Rapske fjere kao top manifestacije sa 600 tisuća kuna tijekom proteklih pet godina sufinancirali, dok je ove godine za istu manifestaciju dodijeljeno 250 tisuća kuna.

Pisane vijesti