Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao na edukacijskoj radionici o ruralnom turizmu u dalmatinskom zaleđu

Slika /arhiva/FAH-H4272652.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na edukacijskoj radionici o ruralnom turizmu koja je održana seoskom domaćinstvu Agroturizam Kalpić u Radoniću, Šibensko-kninska županija. Uz ministra, na radionici je sudjelovala i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. „Projekt „Razvoj dalmatinskog zaleđa“ pokrenuti je s ciljem razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima te povećanja kvalitete života u spomenutoj regiji kroz poticanje razvoja seoskog turizma, točnije, stvaranje uvjeta za demografski razvoj četiriju županija dalmatinskog zaleđa, uz naravno poštivanje održivog razvoja“, izjavio je ministar Lorencin te nadodao kako je svrha projekta i razvoj inovativnih turističkih proizvoda, stvaranje prekograničnih turističkih mreža usmjerenih na razmjenu iskustava, specifičnih znanja i informacija, pa je stoga i Ministarstvo turizma od početka uključeno u taj projekt.

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na edukacijskoj radionici o ruralnom turizmu koja je održana na seoskom domaćinstvu Agroturizam Kalpić u Radoniću, Šibensko-kninska županija. Uz ministra, na radionici je sudjelovala i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

„Projekt „Razvoj dalmatinskog zaleđa“ pokrenuti je s ciljem razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima te povećanja kvalitete života u spomenutoj regiji kroz poticanje razvoja seoskog turizma, točnije, stvaranje uvjeta za demografski razvoj četiriju županija dalmatinskog zaleđa, uz naravno poštivanje održivog razvoja“, izjavio je ministar Lorencin te nadodao kako je svrha projekta i razvoj inovativnih turističkih proizvoda, stvaranje prekograničnih turističkih mreža usmjerenih na razmjenu iskustava, specifičnih znanja i informacija, pa je stoga i Ministarstvo turizma od početka uključeno u taj projekt.

Jedna od planiranih i izvršenih aktivnosti tog programa je izrada priručnika za obnovu i turističku valorizaciju tradicijske kamene kuće dalmatinskog zaleđa. Priručnik "Tradicijska kamena kuća dalmatinskog zaleđa" treći je u nizu priručnika tradicijske baštine kojim Ministarstvo turizma nastoji pomoći da se kvalitetno obnovi i očuva kulturna graditeljska baština i identitet turističkih destinacija te ih valorizira kroz turizam.

U sklopu posjeta Šibensko-kninskoj županiji ministar Lorencin obišao je i obiteljsko gospodarstvo Skelin, te etnoland „Dalmati“ kojeg je Ministarstvo turizma prošle godine kroz program "Konkurentnost turističkog gospodarstva" financiralo s 65 tisuća bespovratnih kuna. Tijekom prošle godine kroz ovaj je program Ministarstvo turizma financijski potpomoglo oko 442 projekta s ukupno 26 milijuna kuna, s time da se 80-ak projekata odnosilo na turizam seoskih domaćinstava, a 23 su s područja Šibensko-kninske županije te je za njih izdvojeno gotovo 3 milijuna kuna.

Razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske, stoga Ministarstvo turizma kroz sve aktivnosti, programe, zakonodavne izmjene i strateške dokumente razvoju turizma na ovom području posvećuje posebnu pažnju. Također, ruralni turizam jedan je od oblika turizma koji ima velike potencijale i važnost za hrvatski cjelogodišnji turizam i povezivanje s drugim turističkim proizvodima kao što su eno-gastro, sportski i avanturistički turizam.



Pisane vijesti