Ministar turizma Darko Lorencin jedini strani ministar na Michelinovoj gala večeri u Bilbau

Slika /arhiva/131120-michelin0.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin, sinoć je, drugoga dana boravka u Baskiji, kao jedini strani ministar među 350 posebno odabranih uzvanika, sudjelovao na svečanoj Michelinovoj gala večeri, koja je ove godine prvi put održana u Bilbau. Gala Michelin večera održava se jedanput godišnje kako bi se javnosti obznanilo koji su restorani zadržali, a koji dobili vrijednu Michelin zvjezdicu. Ovom se prigodom ministar Lorencin sastao s međunarodnim direktorom Michelin vodiča, Michaelom Ellisom, s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje u 2014. godini. U razgovoru s ministrom, Michael Ellis poručio je da nikada nije bio u Hrvatskoj, ali će je uskoro posjetiti, jer zna sve o njoj. Posebice ga očaravaju Hvar i Dubrovnik, o kojima su mu dojmove i lijepe priče prenijeli prijatelji. Slavni Michelinov vodič, nakon više od stotinu godina postojanja, mnogi nazivaju pravim blagom i „turističkom Biblijom“, a za uzvanike je ovogodišnju gala večeru priredilo osam vrhunskih kuhara restorana s Michelinim zvjezdicama iz svih dijelova Europe.

Ministar turizma Darko Lorencin, sinoć je, drugoga dana boravka u Baskiji, kao jedini strani ministar među 350 posebno odabranih uzvanika, sudjelovao na svečanoj Michelinovoj gala večeri koja je ove godine prvi put održana u Bilbau.

Gala Michelin večera održava se jedanput godišnje kako bi se javnosti obznanilo koji su restorani zadržali, a koji dobili vrijednu Michelin zvjezdicu. Ovom se prigodom ministar Lorencin sastao s međunarodnim direktorom Michelin vodiča, Michaelom Ellisom, s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje u 2014. godini.

U razgovoru s ministrom, Michael Ellis poručio je da nikada nije bio u Hrvatskoj, ali će je uskoro posjetiti, jer zna sve o njoj. Posebice ga očaravaju Hvar i Dubrovnik, o kojima su mu dojmove i lijepe priče prenijeli prijatelji. Slavni Michelinov vodič, nakon više od stotinu godina postojanja, mnogi nazivaju pravim blagom i „turističkom Biblijom“, a za uzvanike je ovogodišnju gala večeru priredilo osam vrhunskih kuhara restorana s Michelinim zvjezdicama iz svih dijelova Europe.

Ministar Lorencin se prije ovog događanja susreo i s predsjednikom autonomne zajednice Baskije Iñigo Urkulluom, koji je čestitao Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, poručivši kako u ovoj pokrajini mogu dosta naučiti od hrvatskoga turizma. Baskija je posljednjih nekoliko godina provela znatne socijalne i gospodarske reforme i iz nerazvijene, postala europska regija inovativnih tehnologija i višeg životnog standarda, rekao je Urkullu, dodavši da je turizam novi razvojni izazov.

„Zahvalan sam domaćinima na gostoprimstvu, ali i na razgovorima u kojima smo razmijenili niz korisnih informacija koje će pomoći u daljnjem razvoju naših destinacija. Hrvatska, kao nova članica Europske unije, također provodi cijeli niz gospodarskih i socijalnih reformi u kojima se turizam nameće kao logičan okvir za suradnju, ali i kao poticaj drugim sektorima u gospodarstvu“, istaknuo je ministar Lorencin koji je s predsjednikom Urkulluom dogovorio i prve oblike suradnje između Baskije i Hrvatske, posebno u unapređenju gastro ponude i razmjeni dobrih praksi u poboljšanju i raznolikosti turističke ponude.

Također, ministar Lorencin se susreo i s baskijskom ministricom gospodarstva, razvoja i poljoprivrede, Arantzom Tapia Otaegi, s kojom je razgovarao o uspostavljanju suradnje na području turizma i mogućnostima koje pruža prehrambena industrija za jačanje turističke prepoznatljivosti.



Pisane vijesti