Ministar turizma Cappelli sa slovenskim ministrom Počivalšekom

Ministar turizma Gari Cappelli danas i sutra službeno boravi u Sloveniji, gdje je u sklopu obilaska sajma za aktivni turizam Natour Alpe Adria u Ljubljani, održao sastanak s ministrom regionalnog razvitka i tehnologije Slovenije, Zdravkom Počivalšekom. Ministri su razgovarali o nastavku i poboljšanju suradnje na području turizma s posebnim naglaskom na zajedničku turističku promociju na dalekim tržištima.

„Hrvatska i Slovenija tradicionalno su povezani partneri, a posebno je kvalitetna suradnja u turističkom sektoru, odnosno kroz zajedničko predstavljanje na tržištima Azije, što ćemo svakako nastaviti i ove godine pod sloganom Experience Croatia, Feel Slovenia“, izjavio je ministar Cappelli te dodao kako je izuzetno zadovoljan što Hrvatska na slovenskom tržištu već niz godina drži visoku poziciju. Podsjetimo, turisti iz Slovenije ostvarili su prošle godine gotovo 9,5 milijuna noćenja te su po udjelu u ukupno ostvarenom prometu na drugom mjestu, iza Njemačke.

Ministar Počivalšek je istaknuo kako je Hrvatska, osim u turističkom segmentu, zanimljiva i slovenskim investitorima koji poseban interes pokazuju prema ulaganjima u kontinentalni i zdravstveni turizam.

Natour Alpe Adria održava se od 1. do 4. veljače i riječ je o jednom od najjačih međunarodnih sajmova u ovom dijelu Europe. Na sajmu se predstavlja i turistička ponuda Hrvatske, ali i tvrtka ACI koja je održala prezentacijiu i okrugli stol na temu nautičkog turizma Hrvatske. Ministar Cappelli istaknuo je tom prilikom kako je nautički turizam jedan od hrvatskih imidž proizvoda koji naglašava ono najljepše što Hrvatska ima, odnosno riječ je o jednom od najjačih turističkih proizvoda velikog potencijala.

„Nautičari su prošle godine u Hrvatskoj ostvarili više od 3 milijuna noćenja, što je godišnji rast od oko 20 post. Brojke pokazuju da nautički turizam ima veliki doprinos na ukupan turistički promet, a važan je i u segmentu produljenja turističke sezone. Hrvatska danas raspolaže sa oko 17 tisuća vezova, no s obzirom na potražnju koja svake godine raste, neophodna nam je izgradnja dodatnih 15 tisuća vezova u marinama, lukama i na kopnu, što i predviđa Strategija razvoja turizma do 2020. godine“, izjavio je ministar te dodao kako ACI predstavlja pozitivan primjer upravljanja svojim lukama jer kontinuirano ulažu u kvalitetu ponude, usluge i sadržaja, vodeći se ekološkim standardima, što je izuzetno važno jer je priroda naš najvažniji resurs.

Sutra, 3. veljače ministar Cappelli sastati će se s predstavnicima niza turističkih agencija u Sloveniji (Kompas, Sonček/TUI, Palma, Relax, Kompas Novo Mesto) te direktorom Postojnske Jame Marjanom Batageljom. Ministar Cappelli će se također sastati i s predsjednikom Zajednice slovenskih prirodnih lječilišta Iztokom Altbauerom s kojim će razgovarati o mogućnostima suradnje na području zdravstvenog turizma, a sastanku će se pridružiti i predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice Marcel Medak. (www.mint.hr)

Pisane vijesti