Ministar Ostojić na druženju s novinarima: Podizanje konkurentnosti glavni cilj u 2012. godini

Slika /arhiva/veljko-ostojic2s.jpg

Pitanje konkurentnosti hrvatskog turizma osnovni je preduvjet za daljnje iskorake u cjelokupnoj kvaliteti našeg turizma i upravo će to biti jedan od najvažnijih zadataka kojima ćemo se baviti – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjem druženju s novinarima u Ministarstvu turizma. Govoreći o ostalim prioritetnim ciljevima, istaknuo je i pitanje visine stope PDV-a, koja će također obilježiti ovu turističku i poslovnu godinu. No, u ovoj će godini biti donesena i Strategija razvoja hrvatskog turizma, istaknuo je ministar, dodajući kako je ovaj dokument od velikog značenja za budućnost hrvatskog turizma. Naime, „turizam se ne smije događati, već svojom turističkom budućnošću moramo upravljati“, poručio je ministar i kazao kako će Strategija biti i osnovni preduvjet za povlačenje sredstava iz fondova EU. Ministar Ostojić je na druženju s novinarima predstavio i svoje najbliže suradnike – svog zamjenika, Olega Valjala, koji je u Ministarstvo turizma došao iz privatnog sektora, u kojem je više godina radio, što u bankarskom sektoru, što u hotelijerstvu, te tajnika Kabineta Bernarda Zenzerovića, koji je u Ministarstvo došao s funkcije pročelnika ureda Grada Pule.

Pitanje konkurentnosti hrvatskog turizma osnovni je preduvjet za daljnje iskorake u cjelokupnoj kvaliteti našeg turizma i upravo će to biti jedan od najvažnijih zadataka kojima ćemo se baviti – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjem druženju s novinarima u Ministarstvu turizma. Govoreći o ostalim prioritetnim ciljevima, istaknuo je i pitanje visine stope PDV-a, koja će također obilježiti ovu turističku i poslovnu godinu.

No, u ovoj će godini biti donesena i Strategija razvoja hrvatskog turizma, istaknuo je ministar, dodajući kako je ovaj dokument od velikog značenja za budućnost hrvatskog turizma. Naime, „turizam se ne smije događati, već svojom turističkom budućnošću moramo upravljati“, poručio je ministar i kazao kako će Strategija biti i osnovni preduvjet za povlačenje sredstava iz fondova EU.

Jedan od glavnih zadataka u turističkoj 2012. godini bit će i privatizacija ostalih neprivatiziranih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, odnosno određivanje modela privatizacije, te stvaranje preduvjeta za nova ulaganja, nužno potrebna ne samo turističkom sektoru, već i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu. I pitanja zakonodavstva bit će u fokusu ove godine, pogotovo kada je riječ o Zakonu o turističkom zemljištu, naglasio je ministar. Cilj je, nastavio je, s jedne strane omogućiti ostvarenje prihoda javnom sektoru kroz davanje zemljišta u koncesiju, a s druge strane privatnom sektoru omogućiti nova ulaganja.

U planu je i profesionalizirati i restrukturirati sustav turističkih zajednica, pri čemu bi lokalne turističke zajednice upravljale destinacijom i bile zadužene za stvaranje novih turističkih proizvoda, dok bi za promociju bila zadužena regionalna, odnosno nacionalna razina. Jedan od prioriteta u ovoj turističkoj godini bit će i ulaganje u kvalitetu obrazovanja kadrova u turizmu te aktivnosti vezane uz očuvanje prirodne baštine.

Ministar Ostojić je na druženju s novinarima predstavio i svoje najbliže suradnike – svog zamjenika, Olega Valjala, koji je u Ministarstvo turizma došao iz privatnog sektora, u kojem je više godina radio, što u bankarskom sektoru, što u hotelijerstvu, te tajnika Kabineta Bernarda Zenzerovića, koji je u Ministarstvo došao s funkcije pročelnika ureda Grada Pule.



Pisane vijesti