Ministar Lorencin u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /arhiva/w-130508-dbk5.jpg

U sklopu službenog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ministar turizma Darko Lorencin susreo se jutros sa zamjenicom župana Dubrovačko-neretvanske županije Marijom Vučković, gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem i turističkim gospodarstvenicima, s kojima je razgovarao o aktualnostima i razvoju turističke djelatnosti te o turističkim projektima od strateškog interesa za županiju. Dubrovačko-neretvanska županija nedavno je usvojila Strategiju razvoja turizma, s ambicioznim planovima u pogledu rasta broja noćenja i povećanja smještajnih kapaciteta, rekla je zamjenica župana Marija Vučković. S gradonačelnikom Vlahušićem ministar je razgovarao o pitanju viza za turiste izvan EU, razvojnim planovima vezanim uz kongresni turizam, projektima poticanja kvalitete i razvoja obiteljskog smještaja i difuznih hotela te razvojnim planovima edukacije i unaprjeđenja sustava obrazovanja u turizmu. U nastavku posjeta, ministar će sa suradnicima obići Kupare, hotel Plat te najveću hotelsku investiciju u Hrvatskoj u ovoj godini - projekt HUP-a Zagreb: Hoteli Dubrovačka rivijera.

U sklopu službenog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ministar turizma Darko Lorencin susreo se jutros sa zamjenicom župana Dubrovačko-neretvanske županije Marijom Vučković, gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem i turističkim gospodarstvenicima, s kojima je razgovarao o aktualnostima i razvoju turističke djelatnosti te o turističkim projektima od strateškog interesa za županiju. S gradonačelnikom Vlahušićem ministar je razgovarao o pitanju viza za turiste izvan EU, razvojnim planovima vezanim uz kongresni turizam, projektima poticanja kvalitete i razvoja obiteljskog smještaja i difuznih hotela te razvojnim planovima edukacije i unaprjeđenja sustava obrazovanja u turizmu.

Dubrovačko-neretvanska županija nedavno je usvojila Strategiju razvoja turizma, s ambicioznim planovima u pogledu rasta broja noćenja i povećanja smještajnih kapaciteta, rekla je zamjenica župana Marija Vučković. Naglasila je kako županija ima samostalne kreditne programe za razvoj ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te kako je jedan od ključnih preduvjeta razvoja pitanje cestovne i zračne povezanosti.

Ministar Lorencin naglasio je kako Hrvatski sabor, usvajanjem Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, prvi put donosi strateški dokument koji se tiče turizma.

„U tom svijetlu drago mi je što ste donijeli županijsku Strategiju razvoja turizma, jer takvim temeljnim dokumentima određujemo razvoj i možemo upravljati našom turističkom budućnošću. Drugi strateški dokument koji pripremamo je Strateški marketing plan za razdoblje 2014.-2018. godine, koji će usmjeriti promociju hrvatskog turizma. Usporedno s tim procesom pokrenuli smo i izmjene zakonodavnog okvira u turizmu, pri čemu bih istaknuo izmjenu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kojima ćemo županijskim turističkim zajednicama omogućiti da postanu prave destination management organizacije. Također, istaknuo bih aktivan angažman Ministarstva turizma na programiranju za razdoblje 2014.-2020. godine, a pripremamo i natječaj za dodjelu sredstava kojima ćemo sufinancirati projektnu dokumentaciju za apliciranje na fondove EU“, rekao je ministar.

Veliki potencijal za razvojni iskorak leži u neprivatiziranom državnom portfelju, dodala je zamjenica župana, a ministar je naglasio kako je natječaj za projekt Kupari u završnoj fazi pripreme te da su u tijeku dogovori s Ministarstvom kulture oko detalja vezanih uz zaštićene dijelove, kako bi potencijalni investitori imali potpune i kvalitetne informacije za donošenje odluka. „Pričekat ćemo završetak lokalnih izbora i formiranje Općinskog vijeća i izbor načelnika te potom raspisati natječaj,“ rekao je ministar Lorencin.

Ministar Lorencin, prilikom posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sudjelovao je i na potpisivanju dioničkog ugovora o suradnji između TUI Travel PLC (UK), Karisma Resorts International (USA) i Agrokora. Planovi se odnose na preuzimanje hotelskih kapaciteta bilo kroz kupnju ili izgradnju hotela, hotelski menadžment ili zakup. Cilj je upravljati s više od 3000 smještajnih jedinica. TUI travel UK ima 30 milijuna putnika godišnje, prodajnu mrežu koja uključuje 1800 lokacija, 240 prepoznatljivih brendova te 141 vlastiti zrakoplov. Ministar je ovom prilikom čestitao svim partnerima te naglasio kako su diferencijacija proizvoda i svjetski prepoznatljivi brendovi dodana vrijednost i pomak u stvaranju kvalitetnije turističke ponude u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma.

U nastavku posjeta, ministar će sa suradnicima obići Kupare, hotel Plat te najveću hotelsku investiciju u Hrvatskoj u ovoj godini - projekt HUP-a Zagreb: Hoteli Dubrovačka rivijera. Ova hotelska grupacija planira cjelokupnu obnovu i izgradnju novih kapaciteta u turističkim zonama hotela Orlando, Mlini i Astarea te podizanje njihove kvalitete s postojeće dvije ili tri zvjezdice na četiri. U ovim se zonama planira izgradnja ukupno 730 smještajnih jedinica s tristotinjak zaposlenih u sezoni. Investicija se procjenjuje na više od 360 milijuna kuna, a njezin će dio biti završen do ovogodišnje sezone, dok bi cjelokupni projekt trebao biti završen do početka glavne sezone 2014. godine.



Pisane vijesti