Ministar Lorencin se sastao s ukrajinskim turoperatorima

Slika /arhiva/w-130605-pho2.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas službeno borave u Ukrajini, gdje s predstavnicima Veleposlanstva RH u Ukrajini i ukrajinskim turoperatorima razgovaraju o procesu izdavanja viza za Hrvatsku i ostalim aktualnostima s ovog tržišta, koje se nalazi među dvadeset najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske. Ministar Lorencin je na sastanku s turoperatorima istaknuo kako je dolazak u Ukrajinu iznimno važno i korisno iskustvo, jer se osobno uvjerio u stanje na terenu te naglasio kako će se po povratku u Hrvatsku sastati s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, prenijeti joj dojmove s terena te razgovarati o procesu izdavanja viza i predložiti neke mjere za dodatno poboljšanje tog postupka. Veleposlanik RH Tomislav Vidošević naglasio je kako dolazak ministra u Kijev govori o važnosti ukrajinskog tržišta za hrvatski turizam te kako su u ovdje već napravljeni pozitivni pomaci u kadrovima i opremi, koji će omogućiti dodatno ubrzavanje procesa dobivanja viza. Također, Vidošević je pozvao turoperatore na suradnju, koja će donijeti kredibilitet i jednostavnije rješavanje izazovnih situacija.

Ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas službeno borave u Ukrajini, gdje s predstavnicima Veleposlanstva RH u Ukrajini i ukrajinskim turoperatorima razgovaraju o procesu izdavanja viza za Hrvatsku i ostalim aktualnostima s ovog tržišta, koje se nalazi među dvadeset najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske.

Ministar Lorencin je na sastanku s turoperatorima istaknuo kako je dolazak u Ukrajinu iznimno važno i korisno iskustvo, jer se osobno uvjerio u stanje na terenu te naglasio kako će se po povratku u Hrvatsku sastati s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, prenijeti joj dojmove s terena te razgovarati o procesu izdavanja viza i predložiti neke mjere za dodatno poboljšanje tog postupka.

Veleposlanik RH Tomislav Vidošević naglasio je kako dolazak ministra u Kijev govori o važnosti ukrajinskog tržišta za hrvatski turizam te kako su u ovdje već napravljeni pozitivni pomaci u kadrovima i opremi, koji će omogućiti dodatno ubrzavanje procesa dobivanja viza. Također, Vidošević je pozvao turoperatore na suradnju, koja će donijeti kredibilitet i jednostavnije rješavanje izazovnih situacija.

Direktorica HTZ-a, Meri Matešić predstavila je hrvatsku turističku ponudu te naglasila kako je Hrvatski sabor usvojio Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, čijom će se realizacijom Hrvatska svrstati među 20 zemalja svijeta po konkurentnosti u turizmu. Cilj Strategije, dodala je Matešić, je promovirati Hrvatsku kao odredište cjelogodišnjeg turizma, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci, jer naša zemlja ima i prekrasan kontinent te ponudu koja može zadovoljiti goste različitih interesa. Također, najavila je i izradu Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma, koji će odrediti strategiju promocije za sljedećih pet godina.

Ove je godine zaprimljeno gotovo 3500 zahtjeva za vizu u Veleposlanstvu RH u Kijevu, naglasio je Marko Perić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a posljednja dva tjedna vlada pojačani interes, dok se dnevno zaprima stotinjak zahtjeva. Pri Veleposlanstvu u Kijevu ukupno je akreditirano 96 turističkih agencija, a u završnici je i razgovor s tvrtkom koja će otvarati vizne centre u Ukrajini i to tijekom srpnja u Kijevu, Lavovu, Odesi, Donjecku i Harkovu. Vlada RH nedavno je donijela odluku prema kojoj stranci nositelji schengenskih dozvola boravaka i viza, ne trebaju imati dodatnu vizu za Hrvatsku, podsjetio je Perić.

Odaziv turoperatora bio je vrlo velik i u Kijevu, gdje se okupilo pedesetak njihovih predstavnika koji organiziraju putovanja u Hrvatsku, što govori o velikom interesu za dolazak u Hrvatsku.



Pisane vijesti