Ministar Lorencin s makedonskim ministrom gospodarstva o jačanju turističke suradnje

Slika /arhiva/w-131028-mk_rh-1.jpg

Ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin i ministar gospodarstva Republike Makedonije Valon Saraqini, u čijoj je nadležnosti i sektor turizma, na današnjem su sastanku razgovarali o jačanju turističke suradnje između dviju zemalja. Ministar Saraqini boravi u Hrvatskoj u dvodnevnom službenom posjetu. Ministar Saraqini informirao je o makedonskom turizmu, naglasivši kako Makedonija ima veliki turistički potencijal te je iskustvo drugih zemalja, pogotovo Hrvatske kao vrlo uspješne turističke zemlje, itekako korisno. Nadalje, zatražio je od ministra Lorencina podršku u programu dovođenja makedonskih studenata na stručnu edukaciju u turističko-ugostiteljske komplekse i obrazovne ustanove na Jadranu te istaknuo važnost jačeg zračnog povezivanja. „Hrvatska je vrlo privlačna i tražena destinacija među makedonskim turistima, a uvođenjem dodatnih letova, posebice chartera u ljetnim mjesecima, uvjeren sam kako bi Hrvatska postala top destinacija u Makedoniji“, istaknuo je Saraqini.

Ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin i ministar gospodarstva Republike Makedonije Valon Saraqini, u čijoj je nadležnosti i sektor turizma, na današnjem su sastanku razgovarali o jačanju turističke suradnje između dviju zemalja. Ministar Saraqini boravi u Hrvatskoj u dvodnevnom službenom posjetu.

Ministar Saraqini informirao je o makedonskom turizmu, naglasivši kako Makedonija ima veliki turistički potencijal te je iskustvo drugih zemalja, pogotovo Hrvatske kao vrlo uspješne turističke zemlje, itekako korisno. Nadalje, zatražio je od ministra Lorencina podršku u programu dovođenja makedonskih studenata na stručnu edukaciju u turističko-ugostiteljske komplekse i obrazovne ustanove na Jadranu te istaknuo važnost jačeg zračnog povezivanja.

„Hrvatska je vrlo privlačna i tražena destinacija među makedonskim turistima, a uvođenjem dodatnih letova, posebice chartera u ljetnim mjesecima, uvjeren sam kako bi Hrvatska postala top destinacija u Makedoniji“, istaknuo je Saraqini.

Ministar Lorencin podržao je prijedloge makedonskog kolege te naglasio kako je jačanje turističke suradnje između Hrvatske i Makedonije itekako važno i za hrvatsku stranu. Također, upoznao je prisutne sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.godine, naglasivši kako se osnovni pravci razvoja baziraju na novim investicijama u kvalitetu smještajnih objekata, posebice jačanju udjela hotela, stvaranju dodatnih turističkih proizvoda te zapošljavanju u turizmu. Uz spomenuto, ministar Lorencin je, na traženje ministra Saraqinija, objasnio načine i izvore financiranja turističkog sektora Hrvatske te modele udruženog oglašavanja i promocije na inozemnim tržištima.

U osam mjeseci 2012. godine, turisti iz Makedonije ostvarili su 18 tisuća dolazaka, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 12,5 posto. U ukupnom turističkom prometu Hrvatske, turisti iz Makedonije čine oko 0,2 posto.



Pisane vijesti