Ministar Lorencin na sastanku o budućnosti istarskog turizma

Slika /arhiva/130913-umag1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na sastanku organiziranom na inicijativu župana Istarske županije Valtera Flege pod radnim nazivom „Istarski turizam - kako dalje?“, na kojem je zajedno s gradonačelnicima Pule, Umaga  i Novigrada Borisom Miletićem, Vilijem Bassaneseom i Anteom Milosem, predsjednicima uprava vodećih hotelskih kompanija u Istri, te predstavnicima Turističke zajednice i Upravnog odjela za turizam Istarske županije raspravljao o budućem razvoju turizma u Istri. "Istra je dobar primjer sinergije privatnog i javnog sektora, kojeg treba unaprijediti i nastaviti s realizacijom jer samo tako možemo doprinijeti razvoju konkurentnosti hrvatskog turističkog proizvoda i ostvariti ciljeve iz Strategije razvoja turizma. Potrebno je osim sunca i mora razvijati posebne turističke proizvode, kao što su kulturni, sportski, eno i gastro turizam kako bi se produljila sezona i stvorili novi motivi dolaska turista“, naglasio je ministar.

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na sastanku organiziranom na inicijativu župana Istarske županije Valtera Flege pod radnim nazivom „Istarski turizam - kako dalje?“, na kojem je zajedno s gradonačelnicima Pule, Umaga  i Novigrada Borisom Miletićem, Vilijem Bassaneseom i Anteom Milosem, predsjednicima uprava vodećih hotelskih kompanija u Istri, te predstavnicima Turističke zajednice i Upravnog odjela za turizam Istarske županije raspravljao o budućem razvoju turizma u Istri.

U 2013. godini istaknut je Master plan razvoja istarskog turizma te se javlja potreba ponovnog usuglašavanja svih dionika oko ciljeva, ključnih aktivnosti i prioriteta njegova razvoja. Na inicijativu istarskog javnog sektora i nekolicine privatnih investitora dogovorena je organizacija sastanka ključnih dionika u istarskom turizmu s ciljem artikulacije strateških pitanja i dogovora oko načina usmjeravanja razvoja turizma Istre u narednom periodu. Nakon prezentacije zaključaka  s poslovne konferencije Umag Business Open 2013., raspravljano je o potrebi artikulacije nove istarske turističke vizije i strateških odrednica rasta/razvoja. U raspravi je istaknuto kako postoji načelna ideja oko ključnih vrijednosti i smjera razvoja turizma Istre i to: izrada novog master plana, stvaranje novih motiva dolaska, rješavanja pitanja sezonalnosti te nove greenfield investicije.

"Istra je dobar primjer sinergije privatnog i javnog sektora, kojeg treba unaprijediti i nastaviti s realizacijom jer samo tako možemo doprinijeti razvoju konkurentnosti hrvatskog turističkog proizvoda i ostvariti ciljeve iz Strategije razvoja turizma. Potrebno je osim sunca i mora razvijati posebne turističke proizvode, kao što su kulturni, sportski, eno i gastro turizam kako bi se produljila sezona i stvorili novi motivi dolaska turista“, naglasio je ministar.

Zaključno, suradnja i dogovor dionika istarskog turizma iz javnog i privatnog sektora na ključnim strateškim pitanjima neophodna je za daljnji rast i razvoj. Stoga će se kroz sljedećih mjesec dana početi s izradom strateškog marketinškog plana koji treba biti rezultat usuglašavanja i dokument koji prezentira dogovore oko ciljeva, strategije i aktivnosti svih ključnih aktera na razvoju istarskog turizma u idućih od pet godina.



Pisane vijesti