Ministar Lorencin na prvoj konferenciji počasnih konzula

Slika /arhiva/130603-FAH-H6030635.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić te ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, sudjelovao je na prvoj konferenciji počasnih konzula, na kojoj je prezentirao hrvatski turizam te mogućnosti ulaganja u njega. Ovom je prilikom istaknuo kako je turizam jedan od najkompetitivnijih sektora u hrvatskom gospodarstvu. Istaknuo je i važnost najvećih emitivnih tržišta za ukupni hrvatski turizam, ali i onih manjih koji čine 1 do 2 posto ukupnog turističkog prometa, a kao posebno važne istaknuo je tržišta Brazila, Rusije, Indije i Kine. Naglasio je kako je ove godine usvojena Strategija razvoja turizma do 2020. godine, u kojoj su definirani turistički proizvodi koje Hrvatska želi razvijati, što je odličan putokaz za investitore. Ključni cilj Strategije je podizanje Hrvatske kao turističke zemlje na ljestvici konkurentnosti s 35. na 20. mjesto.

Ministar turizma Darko Lorencin zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić te ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, sudjelovao je na prvoj konferenciji počasnih konzula, na kojoj je prezentirao hrvatski turizam te mogućnosti ulaganja u njega.

Ovom je prilikom istaknuo kako je turizam jedan od najkompetitivnijih sektora u hrvatskom gospodarstvu. Istaknuo je i važnost najvećih emitivnih tržišta za ukupni hrvatski turizam, ali i onih manjih koji čine 1 do 2 posto ukupnog turističkog prometa, a kao posebno važne istaknuo je tržišta Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Naglasio je kako je ove godine usvojena Strategija razvoja turizma do 2020. godine, u kojoj su definirani turistički proizvodi koje Hrvatska želi razvijati, što je odličan putokaz za investitore. Ključni cilj Strategije je podizanje Hrvatske kao turističke zemlje na ljestvici konkurentnosti s 35. na 20. mjesto.

Ministar je naglasio i važnost mreže počasnih konzula, kao i ukupne hrvatske diplomacije za promociju Hrvatske kao atraktivne destinacije, ne samo za provođenje godišnjeg odmora, već i investicije. Rekao je kako Vlada RH prepoznaje turizam kao strateški sektor te je ove godine smanjila PDV na usluge u turizmu na 10 posto, a  turizama je po prvi put pronašao svoje mjesto u Zakonu o poticanju investicija iz listopada 2012. godine. Predstavio je i Katalog investicija, odnosno uvjete za privatizaciju turističkog portfelja u većinskom državnom vlasništvu kojeg čini 16 trgovačkih društava te pozvao počasne konzule na razgovore o mogućim investitorima . 

Na konferenciji sudjeluje oko 60 naših počasnih konzula sa svih kontinenata, od njih ukupno 92, za koje je po prvi puta upriličen organizirani boravak u Hrvatskoj. Konferencija je istodobno i prigoda da konzuli dobiju uvid u aktualnu vanjsku politiku Republike Hrvatske i njezino gospodarstvo i društvo. Glavna tema Konferencije je jačanje aktivnosti počasnih konzula, mahom uglednih ljudi u svojim zajednicama, u promicanju hrvatskog izvoza i privlačenju stranih investicija.



Pisane vijesti