Ministar Lorencin i direktor Ivičić na turističkom sajmu ITB u Berlinu

Slika /arhiva/150304_itb1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić ovih dana borave u Berlinu, gdje se održava najveća svjetska turistička burza – ITB sajam. Tijekom sajma održao se i ministarski sastanak u okviru Svjetske turističke organizacije, a na kojem je sudjelovao i ministar turizma Darko Lorencin. „Put svile“ danas ima izuzetan značaj u sektoru turizma – prema istraživanjima UNWTO-a, više od 26% upita na internetu koji se odnose na kulturne putove otpada na „Put svile“. Stoga je UNWTO 2010. pokrenuo Akcijski plan „Puta svile“, koji okuplja 31 članicu (među kojima i RH) te je to već godinama tema sastanaka na kojima se raspravlja o međusobnoj suradnji. Ministar Lorencin i direktor Ivičić susreli su se tijekom boravka na sajmu i s potpredsjednikom za turizam njemačkog ADAC-a Kurtom Heinenom, s kojim su razgovarali o nastavku suradnje i podršci ADAC-a za putovanja koja se prema Hrvatskoj odvijaju u razdoblju pred i posezone. Potpredsjednik Heinen najavio je kako će zajedno sa svojim timom posjetiti Zagreb, Istru i Kvarner gdje želi pogledati novitete u nautici, kampingu i atrakcijama koje uključuju vodene sportove. „Radujem se posjetu ADAC-a koji nam je važan partner na njemačkom tržištu. Upravo nam je nautika kao jedan od šest drugih proizvoda u projektu Hrvatska 365 važna za produljenje sezone i povećanje broja dolazaka u razdobljima pred i posezone. Ove se godine u Hrvatsku investira gotovo pola milijarde eura te nam je zadovoljstvo neke od tih investicija pokazati vodstvu ADAC-a prilikom sljedećeg posjeta Hrvatskoj”, izjavio je ministar Lorencin.

Ministar turizma Darko Lorencin i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić ovih dana borave u Berlinu, gdje se održava najveća svjetska turistička burza – ITB sajam. Tijekom sajma održao se i ministarski sastanak u okviru Svjetske turističke organizacije, a na kojem je sudjelovao i ministar turizma Darko Lorencin. „Put svile“ danas ima izuzetan značaj u sektoru turizma – prema istraživanjima UNWTO-a, više od 26% upita na internetu koji se odnose na kulturne putove otpada na „Put svile“. Stoga je UNWTO 2010. pokrenuo Akcijski plan „Puta svile“, koji okuplja 31 članicu (među kojima i RH) te je to već godinama tema sastanaka na kojima se raspravlja o međusobnoj suradnji.

Ministar Lorencin i direktor Ivičić susreli su se tijekom boravka na sajmu i s potpredsjednikom za turizam njemačkog ADAC-a Kurtom Heinenom, s kojim su razgovarali o nastavku suradnje i podršci ADAC-a za putovanja koja se prema Hrvatskoj odvijaju u razdoblju pred i posezone. Potpredsjednik Heinen najavio je kako će zajedno sa svojim timom posjetiti Zagreb, Istru i Kvarner gdje želi pogledati novitete u nautici, kampingu i atrakcijama koje uključuju vodene sportove. „Radujem se posjetu ADAC-a koji nam je važan partner na njemačkom tržištu. Upravo nam je nautika kao jedan od šest drugih proizvoda u projektu Hrvatska 365 važna za produljenje sezone i povećanje broja dolazaka u razdobljima pred i posezone. Ove se godine u Hrvatsku investira gotovo pola milijarde eura te nam je zadovoljstvo neke od tih investicija pokazati vodstvu ADAC-a prilikom sljedećeg posjeta Hrvatskoj”, izjavio je ministar Lorencin.

Ministar Lorencin i direktor Ivičić danas su razgovarali i s Norbertom Fiebigom, predsjednikom DRV-a (Deutscher ReiseVerband), koji planiraju organizaciju svog godišnjeg kongresa godine u Hrvatskoj. „Brojni predstavnici turoperatora koji u programima imaju putovanja iz Njemačke za Hrvatsku, ali i ostali partneri, naglasili su kako su vrlo zadovoljni dosadašnjom suradnjom s hrvatskim turističkim sektorom. Ta suradnja naravno može biti još i bolja te su naši razgovori išli upravo u tom smjeru. Ono što je važno i što nas izuzetno veseli je činjenica da su najave s njemačkog tržišta za Hrvatsku vrlo ohrabrujuće“, rekao je direktor Ivičić, dodavši kako je još uvijek prerano govoriti o konkretnim brojkama. 

Prema informacijama DRV-a Nijemci su svjetski šampioni u putovanjima. Troše na putovanja više nego bilo koja druga nacija, gotovo 65 milijardi eura godišnje. Za Njemačku turizam je vrlo važan ekonomski faktor, koji zapošljava 2,9 milijuna ljudi. DRV je udruženje turoperatora i turističkih agenata, koji godišnje generiraju više od 20 milijardi eura u prodanim aranžmanima, a njihovi članovi od toga generiraju 85%.

Njemačka je najveće emitivno tržište svijeta. U 2013. Nijemci su ostvarili 70,7 milijuna putovanja dužih od 5 dana i 71,9 milijuna putovanja kraćih od 5 dana. Najčešći motivi putovanja njemačkih turista su kupanje – plaža, obiteljski odmor i opuštanje. Hrvatska bilježi kontinuirani rast turističkog prometa s njemačkog tržišta od 2010. godine. Prema podacima HTZ-a u 2014. s njemačkog tržišta ostvareno je 2,075 milijuna dolazaka što predstavlja rast od 2,11% u odnosu na 2013. te 15,79 milijuna noćenja što predstavlja rast od 1,54% u odnosu na 2013. Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku s udjelom od 21,13% u ukupnom broju noćenja u 2014. U 2015. očekuje se nastavak trenda odlazaka na više putovanja tijekom godine i skraćivanja trajanja putovanja. Nijemci su tradicionalno najbrojniji u Istri. Istarska županija broji 43 % svih noćenja Nijemaca u Hrvatskoj i 37 % dolazaka. Slijedi Primorsko-goranska županija s 24 % dolazaka i skoro 24 % noćenja. Na trećem mjestu po dolascima Nijemaca nalazi se Splitsko-dalmatinska županija, dok je po noćenjima na trećem mjestu Zadarska županija.

U nastavku dana, ministar Lorencin će se susresti i s novim slovenskim ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom, dugogodišnjim direktorom turističke tvrtke Terme Olimia iz Podčetrka.



Pisane vijesti