Ministar Kliman i Li Jinzao o suradnji između RH i NR Kine

Slika /arhiva/mint_016_www.jpg

Ministar turizma Anton Kliman ugostit će u ponedjeljak, 6. lipnja, predsjednika kineske Nacionalne turističke administracije Li Jinzaoa, s kojim će razgovarati o suradnji Hrvatske i NR Kine, suradnji u sklopu inicijative Kina +16, te mogućnostima intenziviranja turističkog prometa između dvije zemlje.

Sastanak će se održati u Ministarstvu turizma, a ovo je prvi puta da ovako visoka kineska delegacija s područja turizma dolazi u našu zemlju.

Gospodin Jinzao ujedno je predstavnik 16. i 17. Nacionalnog kongresa komunističke partije Kine, te potpredsjednik 9., 10. i 11. Nacionalnog kongresa Kine. Tijekom svoje bogate karijere bio je i gradonačelnik Guilina, popularnog turističkog odredišta u Kini, a tijekom svog mandata brojnim turističkim infrastrukturnim projektima, kao što je projekt „Dvije rijeke i četiri jezera“, dao je potpuno novi izgled gradu. Bio je i potpredsjednik kineskog Ministarstva gospodarstva, a od 2014. je predsjednik kineske Nacionalne turističke administracije, najvećeg i najvažnijeg tijela koje pokriva turistički sektor u Kini. Jinzao svake godine putuje u Europu, a ove godine odabrao je Hrvatsku, Češku Republiku i Rusku Federaciju, što govori o tome da je odnos s Hrvatskom u turističkom smislu postao vrlo važan i za NR Kinu.

Ovom prilikom Jinzao će u Zagrebu 7. lipnja u KD Lisinski otvoriti i prigodnu izložbu. Na susretu će biti riječi i o mogućnostima održavanja sastanka ministara turizma u sklopu inicijative Kina +16 ove jeseni u našoj zemlji. Prognoze rasta ovog emitivnog tržišta govore o dostizanju razine od 160 milijuna putovanja godišnje do 2018. godine. Kineski turisti najviše vole organizirane ture, a kada putuju u Europu obiđu između šest i osam destinacija. Vidljiv je trend smanjenja broja destinacija, te se više odlučuju za ture koje pokrivaju jednu ili dvije zemlje. Razgledavanje je najvažniji motiv putovanja, zatim gastronomija i shopping. U 2015. turisti iz Kine, kineske provincije Tajvan i kineskih administracija, regija Hong Kong i Makao, u Hrvatskoj su ostvarili više od 203 tisuće dolazaka i 269 tisuća noćenja, što predstavlja rast od 36% u dolascima i 37% u noćenjima u odnosu na 2014.



Najave