Ministar Glavina u Dnevniku HRT: Izmjene radimo kako bismo zaštitili sve koji se danas bave turizmom da se i dalje mogu baviti tim poslom

Slika /1_A_fotke_vijesti/240925_mints_hrt.jpg

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina gostovao je sinoć u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije gdje je govorio o novoj poreznoj reformi i iznajmljivačima.

- Imamo puno više smještajnih kapaciteta, nego što imamo gostiju. Ove godine, na razini srpnja i kolovoza, 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju bilo je prazno. Dovodimo se do situacije da nam svake godine pada popunjenost i imate sve veće nezadovoljstvo pružatelja usluga. Bilo je potrebno napraviti određene izmjene kako bismo zaštitili sve ljude koji se danas bave turizmom, da se i dalje mogu baviti tim poslom i da mogu zadržati konkurentnost - rekao je ministar Glavina govoreći o hiperinflaciji ponude u smještajnim kapacitetima koji se odnose na smještaj u domaćinstvu.

Glavina je istaknuo i dvije stvari koje su bile ključne za izračun poreza.

- Broj dana odnosno popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu. Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktički nema nitko u Europi. Prvi dio koji je vezan za popunjenost, vezan je za sustav eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi dio su prihodi po krevetu, koji prijavljuju sami iznajmljivači. Do sada je porezno opterećenje bilo izrazito malo, nekih 1 do 2 posto, a sada će biti oko 5 posto. Model koji smo napravili je pravedan za onoga koji ima 10 kreveta i za onoga koji ima 5 kreveta, zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo - rekao je.

Naglasio je kako Vlada cjelovitu reformu turizma provodi u jednom trokutu.

- Turistička politika, porezna politika i prostorna politika. Sada dolazi zadnji korak u ovoj godini, a to je izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim ćemo napraviti razliku između smještaja kod domaćina i ostalih iznajmljivača u kratkoročnom najmu. To je procedura koju smo pokrenuli, jer je to nešto što smo definirali i Programom Vlade kada smo dobili novo povjerenje građana. Cjelovita reforma bit će realizirana za manje od 6 mjeseci i to dovoljno govori koliko smo spremni i ozbiljni. Nitko neće biti oštećen i omogućit ćemo svima koji sad rade, da rade i dalje, ali kroz poreznu politiku moramo napraviti određene korake kako bismo motivirali ljude da rade duže - objasnio je ministar Glavina istaknuvši kako je cilj da Hrvatska ostane konkurentna i u budućnosti.

Govoreći o cijenama u turizmu, još jednom je istaknuo: "Ne smijemo se dovesti u situaciju da je naš odnos cijene i kvalitete u disbalansu. Naša budućnost turizma je održiva cjelogodišnja turistička destinacija i to je jedini mogući put koji imamo. Promjene jesu malo teške, ali postići će naš cilj da imamo cjelogodišnji održivi turizam", zaključio je Glavina.
 

Pisane vijesti