Ministar Gari Cappelli podržao inicijativu 'Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja' - potpisao memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Hrvatskoj

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180129_memo_hok.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u prostoru Hrvatske obrtničke komore (HOK) sudjelovao na svečanom potpisivanju „Memoranduma o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“ kojim je formalizirana uspostava partnerstva za naukovanje između potpisnika: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt Erasmus + „Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje“, koji za cilj ima promovirati naukovanje izgradnjom partnerstva između relevantnih dionika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a njen predsjednik, Dragutin Ranogajec u povodu potpisivanja Memoranduma naglasio je da Hrvatska obrtnička komora već 25 godina, zajedno sa svojim obrtnicima, uz potporu ministarstva nadležnog za obrt, vodi brigu o obrazovanju za obrtnička zanimanja te je ovaj trenutak razlog za zadovoljstvo jer je inicijativa HOK-a da se uspostavi partnerstvo za naukovanje prepoznata i podržana.
 
Koliki je značaj partnerstva za naukovanje za hrvatski turizam, naglasio je u svom obraćanju ministar Gari Cappelli. „Turizam je dinamična industrija koja zahtjeva fleksibilnost i brzu prilagodbu promjenama na tržištu. Upravo je stoga ovaj projekt iznimno važan jer je praktično znanje presudan čimbenik za konkurentnost u turizmu. Vjerujem da ćemo kroz ovo partnerstvo osnažiti i efikasnije provoditi učenje temeljeno na radu te ojačati poduzetničke vještine i poduzetničko razmišljanje s naglaskom na inovacije i na taj način dati veliki doprinos uspješnosti hrvatskog turizma, a time i čitavog hrvatskog gospodarstva“, izjavio je Cappelli.
 
Značaj dokumenta koji će dati novi zamah suradnji u svrhu promicanja važnosti strukovnog obrazovanja i naukovanja, prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, što je svojim potpisom potvrdila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica, dr.sc. Martina Dalić, koja je najavila izmjene i dopune Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugog kvartala ove godine, a koji će biti usmjeren vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksi, osobito onih vezanih uz polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave kod obrtnika, odnosno u gospodarstvu.
 
Ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak, izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i istaknula: “Pokrenuli smo dugo iščekivanu reformu strukovnog obrazovanja. U saborskoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju kojim ćemo osigurati gotovo milijardu kuna iz EU fondova za Centre kompetentnosti. Reforma strukovnog obrazovanja osigurat će moderne škole i napredne učenike te konačno povezati obrazovanje s tržištem rada.”
 
Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, pozdravio je potpisivanje Memoranduma kojeg vidi kao korak naprijed u smjeru usklađivanja segmenta obrazovanja s tržištem rada. „Pitanje osiguranja kvalitetne i dostatne radne snage na tržištu rada najveći je izazov poslodavcima u Hrvatskoj. Vlada je osigurala 2,5 milijarde kn za programe zapošljavanja, od toga 1, 6 milijarde za mjere aktivne politike zapošljavanja. Gotovo sve mjere za poticanje zapošljavanja u sebi imaju uključeno obrazovanje, a neke su fokusirane upravo na naukovanje i obrtnička zanimanja. Ovakva potpora je signal da ova Vlada na tome ozbiljno radi te sam siguran da ćemo u tome i uspjeti.“, izjavio je.
 
Nakon potpisivanja Memoranduma, održan je okrugli stol pod nazivom „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“ na kojem se raspravljalo o trenutačnom stanju te mogućnostima i planovima za unapređenje položaja naukovanja. Na okruglom stolu je, u ime Ministarstva turizma, sudjelovao državni tajnik Frano Matušić.
 
Nakon rasprave i iznesenih zaključaka, potpisana je „Izjava o potpori partnerstvu za naukovanje“ od strane predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, strukovnih škola, županije i poslodavaca.

Pisane vijesti