Ministar Darko Lorencin u posjetu Varaždinskoj županiji

Slika /arhiva/Lorencin_VZ.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je sa suradnicima Varaždinsku županiju te održao radni sastanak s predstavnicima lokalne vlasti i turističkog gospodarstva županije. Na sastanku su, između ostalih, prisustvovali župan Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i zamjenica gradonačelnika te predsjednica Turističke zajednice Grada Varaždina Natalija Martinčević. Ministar turizma Darko Lorencin ovom je prilikom istaknuo kako turizam kao sektor u posljednjih destak godina doživljava promjene kojima se moramo prilagoditi.

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je sa suradnicima Varaždinsku županiju te održao radni sastanak s predstavnicima lokalne vlasti i turističkog gospodarstva županije. Na sastanku su, između ostalih, prisustvovali župan Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i zamjenica gradonačelnika te predsjednica Turističke zajednice Grada Varaždina Natalija Martinčević.

Ministar turizma Darko Lorencin ovom je prilikom istaknuo kako turizam kao sektor u posljednjih destak godina doživljava promjene kojima se moramo prilagoditi, stoga je i pripremljena Strategija razvoja turizma Hrvatske do 2020.godine kojom se određuje putokaz kojim trebaju ići svi turistički djelatnici kako bi se postigli željeni efekti. Naglasio je kako Strategija ima veliku važnost u pokretanju investicijskog ciklusa te kako se do 2020.godine očekuje rast investicija u turizmu od 7 milijardi eura.

„Investicije će podići razinu kvalitete turističkog proizvoda te donijeti 20 – 30 tisuća novih radnih mjesta. Razina investicija u turizam ove se godine kreće oko 2,6 milijarde kuna, a posebno veseli dvoznamenkasti rast novozaposlenih u prvih sedam mjeseci u turizmu.“

Ministar je podvukao kako je za realizaciju ciljeva iz Strategije neophodna snažnija sinergija javnog i privatnog sektora te naglasio kako je u tijeku izrada Strateškog marketing plana i pripremne radnje za unaprijeđenje sustava turističkih zajednica.

Župan Predrag Štromar izrazio je zahvalnost zbog dolaska ministra u Varaždinsku županiju te napomenuo kako mu je drago što se Strategijom razvoja turizma hrvatske do 2020. polaže pažnja i na razvoj  kontinentalnog turizma. Gradonačelnik Goran Habuš rekao je kako kontinentalni turizam ima svoje specifičnosti te kako je potrebno uložiti puno više rada i truda kako bi se postigli željeni efekti nego u razvoju turizma u priobalju.

U sklopu posjete Varaždinskoj županiji, ministar je obišao grad Varaždin i Špancirfest te je tom prilikom podržao ovu prepoznatljivu kulturnu manifestaciju koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja, a koju Ministarstvo turizma godinama i financijski podržava.

Ministar je naglasio kako nije prvi puta u Varaždinu, no po prvi je puta posjetio Varaždin za vrijeme Špancirfesta koji značajno doprinosi promociji grada i županije. „U 15 godina postojanja Špancirfesta jako je puno ljudi radilo u razvoju te manifestacije te u konačnici napravilo dobar turistički proizvod“.

Tijekom boravka u Varaždinskoj županiji ministru su predstavljeni i ostali projekti koji se pripremaju u županiji, koja u prošloj godini bilježi 24% povećanje noćenja te 25% više dolazaka u odnosu na 2011.godinu. Ostale teme bili su i posebni oblici turizma, kao što su medicinski turizam, lovni turizam i vjerski turizam te pitanja promocije i unaprijeđenja obrazovanja u turizmu.



Pisane vijesti