Ministar Ćorić otvorio novi posjetiteljski centar NP Krka u Laškovici

Slika /web_galerije/foto/nacionalni parkovi i parkovi prirode/Nikola_Solic_priroda_006w.jpg

Nova polazišna točka za posjetitelje Nacionalnog parka Krka, novouređeni posjetiteljski centar u Laškovici, svečano je otvoren u petak u nazočnosti ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, župana Šibensko-kninskog Gorana Pauka i gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića. Posjetiteljski centar u Laškovici izgrađen je u zgradi stare škole, neposredno u blizini Roškog slapa, pretposljednje sedrene barijere na Krki, a ukupna vrijednost rekonstrukcije zgrade i uređenja interijera i eksterijera iznosi 7, 2 milijuna kuna.

Projekt sanacije i uređenja Laškovice u cijelosti je financiran sredstvima NP Krka što je hvalevrijedan korak u zaokruživanju ciklusa posjetiteljske infrastrukture, s čak dva projekta sufinancirana sredstvima europsih fondova, Nepoznata Krka i  Centar za upravljanjem posjećivanjem Lozovac, istaknuo je ministar Ćorić.

"Ta će infrastruktura zasigurno posjetiteljima osigurati kvalitetnu uslugu, a djelatnicima Parka potrebne uvjete za prenošenje znanja o vrijednostima i važnosti očuvanja prirode", kazao je Ćorić.

Ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić, kazao je kako imaju jasnu viziju razvoja i upravljanja svojim prirodnim i kulturnim kapacitetima i kontinuirano rade na očuvanju prirode. "Upravo ovo mjesto zamišljeno je kao polazišna točka za aktivni obilazak Parka kroz 29 kilometara uređenih pješačkih staza i 470 kilometara biciklističkih staza, koje će uskoro biti predstavljene ljubiteljima uživanja u prirodi na dva kotača", najavio je Šakić.

Posjetiteljski centar bit će mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska, a rasteretit će sam Roški slap.

"Ova projekt još je jednom potvrdio da NP Krka održivo gospodari svojim područjem. Veseli činjenica što se i drugi projekti rješavaju planiranom dinamikom, a sve kako bi se sačuvala priroda, a istovremeno povećala i kvaliteta doživljaja posjetitelja ovog područja", kazao je župan Pauk.

U novouređenom centru nalaze se recepcije, bife, suvenirnica, uredski i skladišni prostor, kao i vanjski sanitarni čvor. Uređena je u opremljena dvorana sa šezdeset sjedećih mjesta, za konferencije, predavanja i edukaciju.

"Objekt kojeg danas otvaramo posjetiteljima svjedok je snažno socio-ekonomske transformacije prostora, kao svojevrsne refleksije duha današnjeg vremena i potreba u kojem napuštena školska zgrada s novi ruhom dobiva i novu ulogu, a prostor i ljudi koji ovdje žive šansu za novi razvojni početak", zaključio je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković. (Hina)

Ostale vijesti