Ministar Cappelli u radnom posjetu Francuskoj

Ministar turizma Gari Cappelli službeno boravi u Francuskoj, gdje će tijekom sljedeća dva dana u Parizu održati niz sastanka s predstavnicima turoperatora i zrakoplovnih prijevoznika, s ciljem poboljšanja dosadašnje suradnje i jačanja promocije Hrvatske na tom tržištu. U sklopu tog boravka, ministar Cappelli danas se sastao s predstavnicima Pierre & Vacances, jednim od europskih lidera organiziranog apartmanskog turizma koji posluje u više od 280 destinacija u Europi.

Od prošle godine ta je agencija prisutna i u Hrvatskoj, i to u zadarskoj regiji, Istri i na Kvarneru, a slijedom odličnih rezultata, zainteresirani su za nova ulaganja zbog čega će i posjetiti Hrvatsku za 2 tjedna. Naime, u ovoj godini osim što su preuzeli upravljanje resortom Crvena Luka u Biogradu na Moru, namjeravaju otvoriti sedam dodatnih rezidencija i tako se još bolje pozicionirati u Hrvatskoj koja im je postala jedno od ključnih tržišta. Za ovu godinu cilj im je u Hrvatsku dovesti 12 tisuća gostiju iz Francuske i drugih europskih zemalja pri čemu je ministar Cappelli izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska sve popularnija među turistima iz Francuske koji nas posjećuju u sve većem broju.

Podsjetimo, prema podacima iz sustava eVisitor i eCrew, 2016. godine iz Francuske je ostvareno 500 tisuća dolazaka te gotovo 2 milijuna noćenja, što predstavlja godišnji rast od 27 tisuća dolazaka i 150 tisuća noćenja. Prema udjelu u ukupnim noćenjima turisti iz Francuske bili su u 2016. godini na 12. mjestu, a riječ ujedno i o važnom tržištu za Hrvatsku u razdoblju pred sezone s obzirom da u mjesecu svibnju imaju 4 nacionalna praznika.

Također, ministar se danas susreo i s Jurgenom Bachmannom, generalnim tajnikom Udruženja francuskih turoperatora (SETO) u čijem su sastavu 73 najznačajnija francuska organizatora putovanja.

Generalni tajnik Udruženja francuskih turoperatora Jurgen Bachmann, upoznao je ministra i pomoćnike sa specifičnostima i navikama francuskih turista te istaknuo da su ranije glavna odredišta francuskih turista bile zemlje njihovog govornog područja, no da se to u posljednje vrijeme drastično promijenilo te da su putnici u potrazi za novim destinacijama. Prema njegovim riječima ključ uspjeha na njihovom području za Hrvatsku bio bi kombinacija visoke razine sigurnosti u zemlji te bogata kulturno-povijesna baština i enogastronomija.

Ministar Cappelli tom je prilikom predstavio smjernice razvoja turizma u narednim godinama kao i projekt Cro kartice za što je generalni tajnik Bachmann napomenuo da i francuski poslodavci stimuliraju putovanja izvan glavne ljetne sezone. Generalni tajnik Bachmann također je napomenuo kako je potrebno uvesti još aviolinija s obzirom da je za 80 posto Francuza Hrvatska avio destinacija te iskazao želju za zajedničkim radom s turoperatorima na produljenju sezone kao i razvoju destinacija.

Ministar Cappelli će se danas još susresti i s predstavnicima grupacije Voyageurs du Monde koju čine turoperatori Voyageurs du Monde, Comptoir des Voyages i Terres d'Aventure. Riječ je o visokokvalitetnim organizatorima putovanja specijaliziranima za putovanja „po mjeri“ i pustolovni turizam.

Turoperator Voyageurs du Monde koji se bavi individualnim putovanjima te realizira grupne kulturne i avanturističke ture, ostvario je u Hrvatskoj u 2016. godini porast od 30 posto u prodaji, a osobito su razvili putovanja u istarskoj regiji. Comptoir des Voyages koji realizira isključivo individualna putovanja „po mjeri“, s naglaskom na gastronomsku ponudu u privatnim domaćinstvima, ostvarili su također odlične rezultate tijekom prethodne dvije godine. Turoperator Terres d'aventure specijaliziran je isključivo za avanturistički turizam, a u 2017. godini namjerava staviti naglasak na šetačke ture u dubrovačkoj regiji i nacionalnim parkovima, uz planirano širenje i na Istru.

U nastavku svog boravka u Francuskoj, ministar Cappelli će se sutra, 20. siječnja, susresti s predstavnicima francuskog turoperatora Karavel i britanskog Thomas Cook, koji predstavlja jednog od najvećih organizatora putovanja na tržištu Francuske, specijaliziranog za kružna putovanja te srednje i visoko platežnu klijentelu.

Ministar će se u nastavku dana susresti i s predstavnicima zračne kompanije Volotea koja je prošle godine otvorila nove četiri zračne linije za Hrvatsku te s predstavnicima niskotarifne aviokompanije grupe Air France-KLM Transaviae koja nudi letove u više od 100 europskih destinacija, među kojima su i Dubrovnik, Split i Zadar. Ministar Cappelli će s njima razgovarati o dosadašnjoj suradnji te mogućnostima uvođenja novih linija kao i povećanja frekvencije na dosadašnjim.

Na kraju sutrašnjeg dana ministar Cappelli će se susresti s predstavnicima jednog od najvećih svjetskih turoperatora TUI, s kojima će razgovarati o planovima te kompanije i mogućnostima za povećanje broja turista koje TUI dovodi u Hrvatsku. (www.mint.hr)

Pisane vijesti