​Ministar Cappelli, u Njivicama na otoku Krku, s članovima Kamping udruženja Hrvatske

Slika /arhiva/110717_KUH1.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli, sudjelovao je danas na sastanku Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske (KUH) održanom u hotelu Jadran u Njivicama na otoku Krku. Tom je prilikom ministar s kampistima razgovarao o aktualnom stanju kampinga u Hrvatskoj,  zakonima o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu i o pomorskom dobru, povećanju boravišne pristojbe, robinzonskom smještaju te daljnjem razvoju i tijeku turističke godine. „Kamping udruženje Hrvatske jedno je od ključnih partnera i udruga u turizmu s kojim Ministarstvo turizma već dugi niz godina intenzivno surađuje. Kamping je izuzetno važan smještajni segment za hrvatski turizam ne samo zbog visokog udjela u ukupnom turističkom prometu, već i zbog činjenice što gosti koji posjećuju kampove najvećima dijelom borave u Hrvatskoj više od 10 dana. Zato je iznimno važno nastaviti pozitivnu suradnju u vidu razvojnih strategija i unapređenja kvalitete, ali i u segmentu usuglašavanja zakonskih odredbi“, istaknuo je ministar Cappelli.

Prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, udio kampova trebao bi ostati na približno istoj razini, uz unapređenje kvalitete i obogaćivanje ponude. „Kamping segment turističkog smještaja bit će prvi sektor u turizmu koji će nadmašiti rezultate turističkog prometa iz predratnog razdoblja hrvatskog turizma, ali uz značajno više prihode nego tada. Sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća hrvatski je kamping ostvario 17,5 milijuna noćenja, a ove godine očekujemo da ćemo premašiti tu brojku, odnosno da će ovo biti rekordna godina za hrvatski kamping“, istaknuo je predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš.

U nastavku, ministar Cappelli obišao je i kamp Njivice u kojem je ove godine izgrađeno 160 novih parcela. Obnova kampa je započela 2011. godine i do sad je uloženo 62 milijuna kuna, a danas imaju 650 parcela na raspolaganju. Osim toga, ove godine ujedno je i završena prva faza izgradnje nove zgrade recepcije i uprave kampa te prva faza centralnog animacijskog parka sa bazenima za djecu, a završetak izgradnje se očekuje u prvoj polovici 2018. godine.

Prema podacima iz sustava eVisitor u Hrvatskoj ima ukupno 434 kampa od kojih se najveći broj nalazi u Zadarskoj županiji (159), Istri (63), Splitsko-dalmatinskoj (53) i Primorsko-goranskoj županiji (51). Tijekom 2016. godine u kampovima je ostvareno 2,5 milijuna dolazaka turista koji su ostvarili 17,2 milijuna noćenja što ujedno predstavlja udio od 19 posto u ukupnim noćenjima tijekom 2016. godine. U prvih šest mjeseci 2017. godine u kampovima je ostvareno 800 tisuća dolazaka turista koji su ostvarili 4,3 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 26 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima. Najveći broj noćenja u kampovima u 2017. godini ostvareno je u Istri, a zatim u Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pisane vijesti