Ministar Cappelli susreo se s francuskim veleposlanikom

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180329_mint_f.jpg

Ministar Cappelli ugostio je u Ministarstvu turizma Nj. E. Philippe Meuniera, veleposlanika Francuske u Hrvatskoj. U još jednom nizu sastanaka s inozemnim veleposlanicima u Hrvatskoj, ministar Cappelli predstavio je francuskom veleposlaniku hrvatske turističke i investicijske potencijale u cilju jačanja suradnje i snažnijeg pozicioniranja Hrvatske na francuskom tržištu. Isto tako, u cilju osnaživanja međusobne turističke suradnje te jačanja uloge sveukupnog turizma unutar institucija Europske unije, ministar Cappelli francuskom je veleposlaniku iznio inicijativu za potpisivanjem Sporazuma o suradnji Hrvatske i Francuske te predstavio ideju osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija EU, za koje je i veleposlanik Meunier pokazao interes i podršku u daljnjem predstavljanju.

„Turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije i jedinstveni fond unutar kojeg bi sve zemlje članice mogle direktno osigurati financiranje turističkih projekata sredstvima iz EU. Veseli što i francuski kolege prepoznaju značaj uvođenja turizma kao posebne Glavne uprave u okvir proračuna EU “, izjavio je ministar Cappelli.

Francuska kao vodeća svjetska turistička velesila s preko 83 milijuna stranih turista godišnje Hrvatsku sve više prepoznaje kao nezaobilaznu destinaciju.

„Hrvatska i Francuska, iako konkurentne zemlje, vrlo su slične jer imamo iste ciljeve i izazove. Francuzi imaju velike simpatije prema Hrvatskoj; osim predivnog krajolika, bogatstvo kulturne i povijesne baštine, jedan je od glavnih motiva dolaska naših građana u Hrvatsku“, izjavio je veleposlanik Philippe Meunier istaknuvši pritom potrebu za usavršavanjem turističkih djelatnika u Hrvatskoj u korištenju stranih jezika, posebice francuskog koji je uz engleski, jedini jezik koji se govori na svim kontinentima. Učenje jezika, ali i daljnja stručna edukacija dionika u turizmu, kroz osnivanje centara kompetencija kao centralnih jedinica za stručno usavršavanje, prekvalifikaciju i cjeloživotno učenje, cilj je i Ministarstva turizma, potvrdio je ministar Cappelli, a veleposlanik Meunier pružio podršku francuske strane u edukaciji.

Osim navedenog, posjetitelji s francuskog tržišta, kako je istaknuo veleposlanik, Hrvatsku smatraju izuzetno sigurnom zemljom. Rezultat je to zasigurno i programa „Sigurna turistička sezona“ koji Ministarstvo unutarnjih poslova uz potporu partnera, pa tako i Ministarstva turizma koji osigurava 250.000 kuna za provođenje, provodi dugi niz godina. Riječ je o programu razmjene policajaca, tj. relokacije policajaca iz osamnaest zemalja čiji turisti u najvećem broju posjećuju Hrvatsku tokom ljetnih mjeseci. Tako i francuski policajci već duži niz godina pomažu domaćima u očuvanja reda, mira i sigurnosti.

Velik doprinos dobroj poziciji Hrvatske dali su i napori za boljim avio povezivanjem između dvaju zemalja koji su rezultirali uvođenjem novih avio linija, pa su tako redovne linije u 2018. godine pojačane Transavinim letovima za Split i Dubrovnik, Voloteinim iz Nice i Natesa za Split i Pulu te Air Franceovim iz Pariza za Dubrovnik.

Osim turista, veliki interes za Hrvatskom pokazuju i francuski gospodarstvenici koji su u proteklih petnaest godina, prema podacima Hrvatske narodne banke, investirali u Hrvatsku više od 970 milijuna eura te tako zauzeli deveto mjesto na popisu izravnih stranih investicija u Hrvatskoj. U budućnosti, prema riječima veleposlanika Meuniera, francuski investitori, uz ulaganja u području infrastrukture, zaštite okoliša, energetike, transporta, javnih usluga i prehrambene industrije, vrlo su zainteresirani i za ulaganja u turizam, posebice hotelska ulaganja. Uz ulaganja na hrvatskoj obali, velik potencijal vide u kontinentalnom dijelu, posebice gorskim krajevima.

U Hrvatskoj, gosti s francuskog tržišta najviše posjećuju Dubrovnik, Split, Zadar, Konavle te Bol i Supetar na otoku Braču, a u 2017. godini ostvarili su više od 547 tisuća dolazaka i više od 2 milijuna noćenja, tj. rast od 9 posto u dolascima.

Pisane vijesti