Ministar Cappelli potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u Puli

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/200602_mint_pula1.jpg

Danas je u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula ministar turizma Gari Cappelli s ravnateljicom škole Orhidejom Petković potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u Puli vrijedan 44,7 milijuna kuna za koji su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sredstva su predviđena za uvođenje obrazovanja temeljenog na radu prema potrebama poslodavaca koji su i aktivni partneri u projektu.
 
„Ljudski potencijali temelj su inovativnosti i kvalitete svake tvrtke, a to posebice vrijedi u turizmu gdje se prodaje usluga, doživljaj i proizvod koji je rezultat prije svega ljudskog faktora. Kako bi Hrvatska bila primjer izvrsnosti u svakom segmentu, a pogotovo tako važnom kao što ljudski resursi, započeli smo s projektom uspostave centara kompetentnosti koji predstavljaju dugoročno rješenje za modernizaciju obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada, razvoja vještina te razmjenu iskustava među najboljim stručnjacima. Za uspostavu Regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. Vjerujem kako će upravo ovaj centar u Puli, jedan od šest u Hrvatskoj, biti jedno od središta turističke izvrsnosti i znanja“, izjavio je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.
 


Već u prvoj godini projekta u Regionalnom centru kompetentnosti u Puli razvit će se i provoditi inovativni obrazovni program u segmentu kamping turizma: srednjoškolski program za voditelja kampa, odnosno stručnjaka u kamping turizmu. Osim toga, razvit će se i provoditi novi obrazovni programi za odrasle (posebice, nezaposlene koji traže zaposlenje u turizmu i za postojeće djelatnike u turizmu): stručnjak za doživljaje u turizmu, stručnjak za rezervacijske sustave, kuhari-specijalisti integral stola te menija prilagođenih za goste s medicinskim indikacijama – za segment zdravstvenog turizma u Istri, a osim strukovnih znanja, u Regionalnom centru kompetentnosti u Puli polaznici će dobiti i vještine inovativnosti i poduzetništva u turizmu. Povrh navedenog, u centru kompetentnosti Pula provodit će se obrazovni program za pomoćnog kuhara za učenike s teškoćama u razvoju, obrazovanje nastavnika i mentora kod poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te je predviđena i suradnja s Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, različitim komorama, udruženjima i ostalim dionicima u turizmu.
 
Podsjećamo, Regionalni centar kompetentnosti u Puli jedan je od šest imenovanih centara kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam koji će se nalaziti u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku za koje su osigurana sredstva za njihovo financiranje u ukupnom iznosu 388 milijuna kuna u okviru natječaja za financiranje uspostave centara kompetentnosti.
 
Svoj posjet Istarskoj županiji ministar Cappelli iskoristiti će kako bi u nastavku dana posjetio turističke objekte u općini Bale što će biti prilika da s investitorima i vlasnicima razgovara o stanju rezervacija te očekivanjima od turističke sezone nakon ponovnog pokretanja turističke aktivnosti i otvaranja hrvatske državne granice nakon popuštanja mjera ograničenja vezanih uz epidemiju koronavirusa.
 
Ministar će u nastavku dana tako posjetiti nedavno dovršenu turističku investiciju na Villi Noble, investiciju vrijednu 13,5 milijuna kuna ukupne površine 670 m2 nakon čega će obići Meneghetti Wine Hotel i vinariju u kojem je također nedavno dovršena investicija ukupne vrijednosti veće od 35 milijuna kuna u smještajne i druge sadržaje.

Pisane vijesti