Ministar Cappelli posjetio Makarsku i Tučepe: Raste kvaliteta turističke ponude u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180706_makarska_mint1.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je danas Makarsku gdje se sastao s gradonačelnikom Jurom Brkanom i direktoricom TZ Makarske Hloverkom Novak Srzić te članovima turističkog vijeća, s kojima je razgovarao o razvoju turizma na ovom području te o turističkim rezultatima. Ministar je posjetio i Malakološki muzej, s jednom od najbogatijih zbirki u Hrvatskoj koja broji više od 3000 vrsta školjaka i različitih morskih organizama Jadrana  i drugih svjetskih mora. Posjet je nastavljen u Tučepima gdje je s domaćinom Jakom Andabakom ministar obišao hotel Tui Blue Jadran, jedan od prvih odmorišnih hotela u Hrvatskoj u čiju je obnovu uloženo 15 milijuna eura nakon koje je postao prvi u lancu Bluesun Hotels&Resorts s pet zvjezdica.

„Drago mi je vidjeti na terenu kako Splitsko-dalmatinska županija dočekuje srce turističke godine. Kvaliteta turističke ponude raste što je pohvalno jer to znači da dionici prate turističku politiku sukladno Strategiji razvoja turizma RH do 2020. Na ovom području u posljednje dvije godine uložili smo više od 16 milijuna kuna kroz potpore javnom i privatnom sektoru. Jedan od programa koji provodimo na nacionalnoj razini - jačanje aviopovezivanja Hrvatske sa svijetom, u što smo uložili 30 milijuna kuna, daje rezultate i na splitskom aerodromu, pa tako u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast broja putnika od 17 posto. To je omogućilo da i na ovogodišnji festival Ultra dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta“, izjavio je ministar Cappelli koji je tijekom sastanka gradonačelnika Brkana i direktoricu turističke zajednice Novak Srzić upoznao s paketom turističkih reformskih zakona čije je donošenje u tijeku. 

„Moram pohvaliti ministra Cappellija i napore Ministarstva turizma koje, prema najavljenim izmjenama ključnih turističkih zakona, uređuje sustav u smjeru razvoja. To nam puno znači“, rekao je gradonačelnik grada Makarske Jure Brkan s kojim se složila i direktorica TZ Makarske Hloverka Novak Srzić koja je dodala kako su sredstva koja Ministarstvo turizma izdvaja značajna.

„Ministarstvo nas je poduprlo sa 700.000 kuna za centar za posjetitelje koji će od jeseni krenuti s izgradnjom. Tu su i potpore dvama hostelima i planinarskom domu koji su važni za jačanje naše turističke ponude“, zaključila je Novak Srzić.

Podsjećamo, jučer je ministar Cappelli započeo posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji obilaskom tvrđave Klis i Interpretacijskog centra Klis kojeg je putem programa javne turističke infrastrukture Ministarstvo turizma sufinanciralo iznosom od 483.300 kuna. Nakon obilaska tvrđave Klis, ministar Cappelli posjetio je etno-agro park „Stella Croatica“ koji na atraktivan način predstavlja način života tipične dalmatinske obitelji, izlaže etnografsku zbirku autentičnih dalmatinskih predmeta te nudi mogućnost obilaska maslinika, aroma parka i etno sela „Zagora“.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor Splitsko-dalmatinsku županiju je od početka godine do kraja lipnja posjetilo 1,1 milijun gostiju koji su ostvarili 4,4 milijuna noćenja, što je rast od 15 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj gostiju koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju bilo je iz Njemačke, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva dok su najposjećenije destinacije bile Split, Makarska, Seget te Trogir.

Pisane vijesti