Ministar Cappelli posjetio Karlovac i potpisao prve ugovore s korisnicima Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini

Slika /arhiva/071216_Cappelli-k1.JPG

Ministar turizma Gari Cappelli danas je posjetio grad Karlovac gdje se susreo s gradonačelnikom Damirom Jelićem, županom Karlovačke županije Ivanom Vučićem te s predstavnicima turističkog gospodarstva grada i županije, s kojima je razgovarao o turističkim projektima na ovom području. Tom je prilikom ministar posjetio AQUATIKU – slatkovodni akvarij Karlovac gdje je potpisao prve ugovore s korisnicima Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini. Naime, ministar Cappelli jučer je donio Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem ovog programa, čime je odobreno sufinanciranje 32 razvojna projekta u ukupnoj vrijednosti od 17.367.000,00 kuna za: uređenje plaža, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, te za njihovo opremanje multimedijalnom opremom. Tako je danas ministar Cappelli potpisao ugovore za projekte Grada Karlovca, za uređenje plaže - Foginovo kupalište s iznosom od 646.000 kuna te adaptaciju interpretacijskog centra - Muzejski prostor za budućnost -Turanj, s iznosom od 900.000 kuna. 

Ministar turizma Gari Cappelli danas je posjetio grad Karlovac gdje se susreo s gradonačelnikom Damirom Jelićem, županom Karlovačke županije Ivanom Vučićem te s predstavnicima turističkog gospodarstva grada i županije, s kojima je razgovarao o turističkim projektima na ovom području.

Tom je prilikom ministar posjetio AQUATIKU  – slatkovodni akvarij Karlovac gdje je potpisao prve ugovore s korisnicima Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini. Naime, ministar Cappelli jučer je donio Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem ovog programa, čime je odobreno sufinanciranje 32 razvojna projekta u ukupnoj vrijednosti od 17.367.000,00 kuna za: uređenje plaža, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, te za njihovo opremanje multimedijalnom opremom. Tako je danas ministar Cappelli potpisao ugovore za projekte Grada Karlovca, za uređenje plaže - Foginovo kupalište s iznosom od 646.000 kuna te adaptaciju interpretacijskog centra - Muzejski prostor za budućnost -Turanj, s iznosom od 900.000 kuna. 

„S ciljem jačanja destinacija i povećanja konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog turizma dodjeljujemo za 32 projekta više od 17 milijuna i 360 tisuća kuna. Javna turistička infrastruktura je integralni dio i prikaz ukupne turističke ponude svake destinacije. Zato je iznimno važno da u nju kontinuirano ulažemo, stvaramo novu atrakcijsku osnova te valoriziramo prirodnu i kulturnu baštinu“, istaknuo je ministar Cappelli te nadodao kako su se ove godine ujedno i po prvi put dodjeljivana sredstva za uređenje plaža na kontinentu, odnosno na rijekama i jezerima te kako je kroz ovaj program sufinanciran projekt adaptacije interpretacijskog centra memorijalnog spomen-obilježja domovinskog rata „Vodotoranj Vukovar“ s iznosom od 1.000.000 kuna.

Programom razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini Ministarstvo turizma potiče jačanje konkurentnosti turizma kroz razvoj javne turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove - turističkih atrakcija. Bespovratne potpore dodjeljuju se temeljem odluke o raspolaganju sredstvima Fonda za razvoj turizma, a riječ je o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište. Sredstva iz Fonda namijenjena su javnom sektoru - županijama, gradovima i općinama za investicije. Osim navedenih područja financiranja, Odluka o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava za uređenje pratećih sadržaja–odmorišta ili vidikovaca na cikloturističkim rutama za koje se također dodjeljuju sredstva u sklopu ovog programa donijet će se po usvajanju Državnog proračuna za 2017.godinu, odnosno kada se u cijelosti osiguraju potrebna sredstva za donošenje takve odluke. Javni poziv bio je otvoren je od 9. kolovoza do 15. rujna 2016. godine, a više informacijama o odabranim projektima kao i uvjetima koji su bili potrebni za prijavu možete pronaći na službenim web stranicama Ministarstva turizma.   

Podsjećamo, ministar Cappelli je prve ugovore potpisao u AQUATICI - slatkovodnom akvariju Karlovac koji je ujedno prvi takve vrste u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Riječ je o jedinstvenoj ustanovi u Hrvatskoj  u kojoj se predstavlja  bogatstvo flore i faune  hrvatskih rijeka, a  koja je otvorena 22. listopada 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta AQUATIKA –Slatkovodni akvarij Karlovac je 36.691.939,28 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose  36.222.282,45 kuna. Slatkovodni akvarij i muzej rijeka je lokalna turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera, te bogatoj tradiciji života uz rijeke.

NAPOMENA: Kao tijelo nadležno za provedbu Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, Ministarstvo turizma predlagatelj je Odluke kojom je, između ostaloga, određeno da se naknade za koncesije za korištenje turističkog zemljišta i prihod od prodaje turističkog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske uplaćuju u državni proračun, na razdjelu Ministarstva turizma te da ministar turizma ima ovlaštenje za donošenje programa korištenja tih sredstava. Odluka je usuglašena na sjednici Koordinacije za gospodarstvo, investicije i fondove EU te prihvaćena na Vladi RH, u rujnu 2013. godine.



Pisane vijesti