​Ministar Cappelli na svečanoj sjednici povodom Dana grada Raba: Vlada RH otocima posvećuje posebnu pozornost

Slika /arhiva/1_090517-DaniGradaRaba.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli u službenom je posjetu Primorsko-goranskoj županiji, odnosno otoku Rabu, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada Raba. Dan grada Raba – Dan pobjede, svake se godine obilježava 9. svibnja u spomen na obranu od opsade Italskih Normana 1075. godine, uz pomoć rapskog zaštitnika Sv. Kristofora. Današnji dan se također slavi i kao Dan Europe.

Ministar Cappelli istaknuo je tom prilikom izvrsne turističke rezultate koje Hrvatska ostvaruje te doprinos Primorsko-goranske županije i otoka Raba u tome: „Hrvatska je prošle godine ostvarila izvrsne rezultate turističkog prometa – 91 milijun noćenja, ali i više od 10 milijardi eura prihoda od turizma, što predstavlja do sada najbolji rezultat čime smo se još više približili našem zacrtanom cilju - ostvarivanju 14 do 15 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine. Turistički rezultati koje Hrvatska ostvaruje pokazatelj su da se naš turizam razvija u pravom smjeru, a značajan doprinos u tome ima svakako otok Rab, odnosno cijela Primorsko-goranska županija koja se sa 17 milijuna ostvarenih noćenja u prošlog godini nalazi na visokom drugom mjestu najposjećenijih županija u Hrvatskoj. Sa ostvarenih 1,37 milijuna noćenja, Rab je u županiji jedna od najposjećenijih destinacija stoga bih iskoristio ovaj trenutak i čestitao svim turističkim djelatnicima i građanima ovoga Grada, otoka i cijele županije što su svojim radom, trudom, kreativnošću i gostoprimstvom doprinijeli ovim odličnim rezultatima.“

Također, ministar je naglasio kako Vlada Republike Hrvatske poduzima niz mjera i aktivnosti za jačanje nacionalnog gospodarstva, a posebnu pozornost posvećuje otocima: „Prošle je godine BDP realno porastao za 2,9 posto, za što su svakako zaslužni i rekordni turistički rezultati, a rast BDP-a očekujemo i tijekom ove godine, i to od 3,2 posto. Prema svim dosadašnjim najavama, ali i ostvarenim rezultatima, turizam će ove godine ponovno nadmašiti sva očekivanja i prošlogodišnje rezultate te još jednom dokazati zašto je najvažnija gospodarska grana Hrvatske sa udjelom u BDP-u od 19 posto". Isto tako, ministar Cappelli istaknuo je kako je prošli tjedan na sjednici Vlade RH donesena odluka o uspostavljanju Uprave za otoke i to unutar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u kojoj će biti zaposleno oko 35 djelatnika. "Dokaz je to da ova Vlada itekako brine o svojim otocima, te poduzima korake za njihov dodatni razvoj, povezivanje te jačanje gospodarstva, odnosno malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i ribarstva“, rekao je Cappelli.

Gradonačelnik Grada Raba, Nikola Grgurić istaknuo je tom prilikom kako su Grad i uprava uložili velike napore da stvore drugačiju sliku grada i otoka: „Rab je bolji, imamo pozitivniju sliku u široj javnosti, napravili smo značajan iskorak u poboljšanju kvalitete života u gradu, što je preduvjet ostanka mladih obitelji u gradu Rabu, ali i na cijelome otoku“.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja, odnosno nagrade za doprinos u razvoju grada tijekom 2017. godine, između ostaloga u području obrazovanja, kulture, sporta, očuvanja tradicije, humanitarnog rada, turizma i ugostiteljstva.

Nakon sjednice, ministar će se sastati s predstavnicima Uprave Hotela Imperial koji će mu predstaviti stanje u hotelskoj kući, uz naglasak na plan razvoja i aktivnosti za ovu i nadolazeće godine. Također, predviđen je obilazak hotela Padova koji predstavlja zadnju veću investiciju ove hotelske kompanije.

Pisane vijesti