Ministar Cappelli na potpisivanju ugovora između specijalne bolnice Sv. Katarina i grupacije Operations Abroad Worldwide

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je danas na potpisivanju ugovora između britanske grupacije Operations Abroad Worldwide i Specijalne bolnice za ortopediju, kirurgiju, internu medicinu, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Sv. Katarina". Ovim ugovorom se pokreće značajno pozicioniranje hrvatskog zdravstva u području medicinskog turizma, grane o kojoj se sve češće raspravlja u kontekstu golemog gospodarskog potencijala. Uz ministra Cappellija, potpisivanju ugovora prisustvovao je prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, Jadranka Primorac, mag. oec., članica upravnog vijeća Specijalne bolnice te Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj.

Ministar Cappelli istaknuo je tom prilikom važnost i potencijal zdravstvenog turizma, posebice u segmentu produljenja turističke sezone i razvoja turizma na kontinentu: „Hrvatska je dio jedne od najrazvijenijih regija zdravstvenog turizma u Europi koji je prepoznat kao oblik turizma koji ima izrazito pozitivne demografske, socijalne i kulturne učinke te veliki značaj za razvoj kontinentalnog turizma. S obzirom na trend starenja populacije, ali i rastuću orijentaciju prema ‘zdravom životu’ i zdravstvenoj prevenciji, očekuje se da će zdravstveni turizam biti jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti. Riječ je o proizvodu koji izrazito pozitivno utječe i na prateće djelatnosti i turističke proizvode kao što su gastro i sportski turizam. Upravo je i zato prema Strategiji razvoja turizma do 2020., zdravstveni turizam definiran kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda na čijem se razvoju intenzivno radi, koji je od velike važnosti za ravnomjeran razvoj kontinentalnog turizma, produljenje sezone, razvoj novih proizvoda i motiva dolazaka“, istaknuo je ministar Cappelli te dodao da su upravo zato, za nastavak razvoja zdravstvenog turizma potrebne inovacije i kontinuirani rad na kvaliteti usluge i ponude, pri čemu specijalna bolnica Sv. Katarina svakako predstavlja jedan od pozitivnih primjera.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice, Dragan Primorac istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, naglasivši kako pacijenti u Velikoj Britaniji imaju potpuno uređen zdravstveni sustav i stoga na liječenje u inozemstvo odlaze samo u one bolnice za koje smatraju da su kvalitetom među najboljima.

Sukladno Strategiji i Akcijskom planu, ključni pravci djelovanja u daljnjem razvoju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj odnose se na podizanje kvalitete i prepoznatljivosti, odnosno snažniju valorizaciju hotelske wellness ponude na Jadranu kroz njezinu djelomičnu transformaciju u medicinske wellness centre, transformaciju specijalnih bolnica i lječilišta u visoko kvalitetne, medicinski specijalizirane i diferencirane centre preventivnih i rehabilitacijskih usluga uz visoku razini kvalitete usluge i ponude u takvim centrima, ali i destinacija. U konačnici, sve navedeno trebalo bi rezultirati jačanjem tržišne pozicije medicinskog turizma i izgradnjom imidža Hrvatske kao poželjne zdravstveno-turističke destinacije.

Operations Abroad Worldwide Ltd je vodeća korporacija koja se bavi medicinskim turizmom, osnovana je 1999. godine, a preko nje više od 50.000 državljana Ujedinjenog Kraljevstva uspješno se liječilo izvan matične države. Podsjećamo, Specijalna bolnica Sv. Katarina, 19.-24. lipnja 2017. u suradnji s čuvenom američkom Mayo Clinic i International Society of Applied Biological Sciences (ISABS) organizira jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih konferencija u 2017. u čijem radu sudjeluje i niz dobitnika Nobelove nagrade. Riječ je događaju koji je predstavljen na konferenciji početkom veljače u Ministarstvu turizma, a tijekom koje je i potpisan ugovor o suradnji između organizatora (ISABS) te Hrvatske turističke zajednice. (www.mint.hr)

Pisane vijesti