Ministar Cappelli na otvorenju hotela Canopy by Hilton u Zagrebu

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181112Kohorst_Cappelli_Bandic.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli danas je sudjelovao na otvorenju hotela Canopy by Hiltonu u Zagrebu. Riječ je o investiciji Zagreb City hotels d.o.o. vrijednoj osam milijuna eura, a to je ujedno i prvi otvoren Canopy by Hilton hotel u Europi. Nakon Zagreba, hoteli ovog brenda bit će otvoreni i u Londonu, Madridu i Parizu. Hotel ima 151 sobu, restoran i bar, fitness, retreat room, transfer room te dvije dvorane za sastanke. Odlike brenda su njegovanje lokalne kulture te su stoga za Canopy Zagreb angažirani domaći dizajneri – Studio Franić i Šekoranja kao i hrvatski proizvođači namještaja.

U hotelu se mogu naći motivi hrvatske šahovnice, šestinske nošnje, Kožarićevog prizemljenog sunca, hrvatske znanosti i umjetnosti, ali i zagrebačka tradicijska jela prezentirana na suvremen način u restoranu ReUnion.
 
„Hrvatska kao turistička destinacija svake godine ostvaruje sve bolje turističke rezultate, a ono što nas posebno veseli što se uz rast prihoda bilježimo i kontinuirane trendove rasta investicija. Ova investicija sa svjetskim poznatim brendom sasvim sigurno će doprinijeti još boljem pozicioniranju Zagreba, ali i čitave Hrvatske kao destinacije s kvalitetnom ponudom“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja hotela Canopy by Hilton te najavio investicije za sljedeću godinu: „Hrvatska je prepoznata kao jedna od najperspektivnijih zemalja za ulaganja u turizam što najbolje potvrđuju pozitivni trendovi u investicijama tijekom posljednjih nekoliko godina. Samo u posljednje dvije godine imamo rast investicija od 40 posto, a za sljedeću godinu najavljeno je milijardu i 50 milijuna eura investicija u turizmu.“
 
Investicije u turistički sektor u 2019. u vrijednosti od 1 milijardi eura i 50 milijuna eura
 
Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turistički sektor za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke koje su dostavile podatke o najavljenim investicijama za sljedeću godinu.
 
Prema dostavljenim podacima u 2019. godini u hrvatskom turizmu uložit će se oko milijardu i 50 milijuna eura, dok su investicije prema istoj anketi u 2018. godini iznosile 940 milijuna eura. Pri tome će tvrtke investirati oko 626 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije i gradovi te općine s njihovog područja investirati 425 milijuna eura. Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije.
 
Prema podacima o investicijama iz ankete Ministarstva turizma, najveći broj investicija, odnosno najveći iznos ukupnih investicija planiran je u Primorsko-goranskoj županiji s ukupno 203 milijuna eura investicija, Splitsko-dalmatinskoj s 197 milijuna eura investicija te Istri s 175 milijuna eura investicija dok će se u kontinentalnim županijama uključujući grad Zagreb uložiti 355 milijuna eura.
 
Nadalje, vezano uz novoregistrirane smještajne objekte u 2018. godini, prema podacima iz sustava eVisitor u siječnju 2018. godine bilo je registrirano ukupno 1.126 hotela s ukupnim kapacitetima 169.000 kreveta dok je početkom studenog bilo registrirano 1.168 hotela s ukupnim brojem kreveta 172.000. Kada je riječ o kampovima, prema podacima iz eVisitora u siječnju 2018. godine bilo je registrirano 467 kampova dok je početkom studenog 2018. godine bilo registrirano 496 kampova. Broj hostela u istom razdoblju tijekom siječnja bio je 324 s 16.000 kreveta dok je početkom listopada bio registriran 350 hostel s 18.000 kreveta. Ukupno je početkom siječnja 2018. godine bilo 105.000 registriranih objekata u komercijalnom smještaju s milijun i 81 tisućom kreveta dok je početkom studenog bilo registrirano 117.000 objekata s milijun i 154 tisuća kreveta u komercijalnom smještaju.

Pisane vijesti