Ministar Cappelli na Adria Hotel Forumu

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je danas na otvorenju konferencije Adria Hotel Forum koja se ove godine održava o temi ulaganja u hotelsku industriju, 8. i 9. veljače u Hotelu Sheraton. Ministar Cappelli istaknuo je tom prilikom važnost turizma za cjelokupno gospodarstvo RH, ali isto tako i važnost hotelskog sektora koji ostvaruje najveću godišnju popunjenost te samim time predstavlja snažan faktor turističkog razvoja.

„Turizam, osim za cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, posebno veliko značenje ima i kao element hrvatskog nacionalnog identiteta na koji smo izuzetno ponosni. Jedan od najvećih izazova je turistima pružiti proizvode koji se temelje na novim doživljajima i jedinstvenim iskustvima. Jedino tako možemo privući turiste u pojedinu destinaciju tijekom cijele godine i upravo u tom segmentu hotelski smještaj, posebice hoteli visoke kategorije imaju najveći doprinos. Naime, nešto više od polovice turističkog prometa ostvaruje se upravo u hotelima, a posebno raduje podatak da je prošle godine broj dolazaka i noćenja u hotelima rastao 8,5 posto. Ulaganja u hotelijerstvo i podizanje kvalitete smještajnih objekata jedan su od bitnih ciljeva ove Vlade. Kako bismo to postigli, nužno je aktivirati i neiskorištenu državnu imovinu te prije svega potaknuti „brownfiled“ investicije, koje ne podrazumijevaju nove intervencije u prostor. To je u skladu i sa održivim razvojem turizma u Hrvatskoj što je jedna od glavnih strateških razvojnih odrednica“, istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako su jedan od temelja gospodarskog razvoja Hrvatske, pa tako i turizma, investicije.

„Ono što me posebno veseli je činjenica da se unatoč odličnim rezultatima u turizmu, kontinuirano radi na inovacijama i poticanju daljnjih investicija. U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je otvoreno 120 novih hotela s 20 tisuća novih kreveta. Hotelski smještaj kao takav i dalje je glavni nositelj investicijskog ciklusa u turizmu, te se nadam da će tako biti i u budućnosti“, zaključio je ministar te dodao kako se u turizmu može napraviti puno više, između ostaloga, kroz stvaranje boljih uvjeta za poslovanje čime bi hotelijerstvo u Hrvatskoj postalo još efikasnije i postizalo bolje poslovne rezultate.

Nakon toga, ministar Cappeli je uz ministra gospodarskog razvitka i tehnologije Republike Slovenije Zdravka Počivalšeka, sudjelovao na panel diskusiji Pogled na investicije iz perspektive regionalnih ministara. Tijekom diskusije, ministar je prisutne upoznao sa ovogodišnjim investicijama te ciljevima Strategije razvoja turizma do 2020. koji se odnose na hotelski sektor.

„Ove godine u turizam se ulaže 800 milijuna eura, čime će se na obali otvoriti i obnoviti 50-ak hotela. Riječ je o još snažnijem investicijskom zamahu nego lani i uglavnom se radi o privatnim ulaganjima. Rast investicija izuzetno me veseli jer osim što jačamo kvalitetu ponude i usluge u turizmu, ostvarujemo zacrtane ciljeve Strategije razvoja turizma kojom je do 2020. planirano povećanje hotelskih smještajnih kapaciteta s 13 na 18 posto, uz podizanje razine hotela ili gradnja novih hotela na razini 4 i 5 zvjezdica“, istaknuo je Cappelli. 

Adria Hotel Forum jedna je od vodećih europskih hotelsko-investicijskih konferencija koja okuplja predstavnike najvećih hotelskih grupacija, državnih tijela, investitore, hotelijere, konzultante, financijske institucije i druge. (www.mint.hr)

Pisane vijesti