Ministar Cappelli na 6. Forumu iznajmljivača i državnom natjecanju učenika Gastro 2018. na Malom Lošinju

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180319_ML1.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je posjetio Mali Lošinj te sudjelovao na panel raspravi u sklopu 6. Foruma lošinjskih iznajmljivača „Inovativni privatni“ koji 19. i 20. ožujka u hotelu Bellevue okuplja iznajmljivače s područja Grada Malog Lošinja te predstavnike lokalnih i državnih institucija. Cilj ovog tradicionalnog Foruma u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja te u suradnji s Gradom Mali Lošinj i brojnim partnerima jest upoznavanje iznajmljivača s novitetima u turističkoj ponudi, kapitalnim investicijama i ulaganjima na Lošinju, zakonskim regulativama, marketingom privatnog smještaja i drugim informacijama s ciljem primjene novih ideja, usluga i proizvoda u unapređenju kvalitete privatnog smještaja. U nastavku dana, ministar Cappelli sudjelovao je na svečanom otvaranju 38. državnog natjecanja World Skills Croatia - Gastro 2018., najstarijem natjecanju strukovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Istaknuvši kako Ministarstvo turizma trenutno radi na donošenju Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji imaju za cilj omogućavanje konkurentnijeg i efikasnijeg poslovanja u turizmu te profesionalizaciju sustava turističkih zajednica i decentralizaciju, ministar Cappelli osvrnuo se i na važnost preobrazbe turističkog sustava i podizanja kvalitete usluga na višu razinu koju zahtjeva tržište, posebice posjetitelji koji borave u privatnom smještaju.



„Obiteljski smještaj koji čini većinski dio smještajnih kapaciteta, od velike je važnosti za hrvatski turizam. Upravo stoga u Ministarstvu turizma radimo na izradi novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim će se, između ostalog, definirati uvjeti za rekategorizaciju postojećeg privatnog i obiteljskog smještaja. Cilj nam je usklađivanje po jedinstvenom Pravilniku što treba rezultirati ravnopravnim položajem iznajmljivača i ugostitelja na tržištu te većom zaštitom potrošača. Cilj nikako nije smanjiti broj postelja ili rušiti objekte već obnoviti postojeće u skladu sa zahtjevima tržišta. Ministarstvo je u tu svrhu u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak osiguralo i financijsku potporu kroz Program mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača i kreditne linije s povoljnom kamatnom stopom koje će biti na raspolaganju u drugom dijelu godine“, rekao je ministar Cappelli obraćajući se okupljenima dodavši: „Važno je naglasiti da oni iznajmljivači koji imaju stara rješenja, a ne žele ulagati i usklađivati kvalitetu sa propisima, neće ostati bez registracije smještaja, nego će njihovi apartmani, sobe ili kuće dobiti onoliko zvjezdica koliko im realno pripada po propisima.“
 
Uz ministra Cappellija, na panel raspravi sudjelovali su i gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić te predstavnici Porezne uprave Ministarstva financija, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja te predstavnici Lošinj Hotels & Villas i Lošinj usluga. U programu drugog dana 6. Foruma lošinjskih iznajmljivača, predviđen je niz predavanja i prezentacija s temom društvenih mreža u promociji privatnog smještaja te nove platforme za iznajmljivanje - Airbnb. U utorak će se tako između ostalog predstaviti novosti komunalnih usluga Cres Lošinj vezano uz novi sustav prikupljanja i naplate komunalnog otpada.
 
U večernjim satima, ministar Cappelli sudjelovao je na svečanom otvorenju 38. državnog natjecanja World Skills Croatia Gastro 2018. koji na jednom mjestu okuplja 36 srednjih ugostiteljsko-turističkih škola. Kao smotra najboljih, ovo se natjecanje odvija u pet gastronomskih disciplina te u tri hotelijersko-turističke discipline. Domaćin natjecanja je Srednja škola Ambroza Haračića u Malom Lošinju, a natjecanje će se u odvijati tijekom utorka i srijede, 20. i 21. ožujka u lošinjskom hotelu Bellevue.
 
„Učenici koji su izborili svoje mjesto na ovom prestižnom natjecanju, buduće su zvijezde našeg turizma, a njihovi ravnatelji i mentori imaju iznimno važnu ulogu u kreiranju i oblikovanju njihove budućnosti. Stoga im od srca zahvaljujem i čestitam na kvalitetnom radu i rezultatima tog rada koji će zasigurno u skoroj budućnosti pridonijeti uspjehu Hrvatske kao turističke destinacije. Strukovno obrazovanje zaslužuje veliku pozornost pa stoga i u Ministarstvu turizma kroz razne programe i inicijative radimo na promociji ovih zanimanja među mladima jer čvrsto vjerujemo kako su kvalitetni djelatnici u turizmu temelj nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma. Ovakva natjecanja odličan su način da učenici pokažu svoje vještine i kreativnost, nauče nešto novo, i krenu u svoje prve turističke pobjede“, poručio je ministar Cappelli uputivši poruku povodom održavanja državnog natjecanja Gastro 2018 u Hrvatskoj.
 
Organizatori ovog natjecanja su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i škola Ambroza Haračića koja je domaćin natjecanja a suorganizator je Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH. Svrha natjecanja je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist te motiviranje učenika za nastavak obrazovanja i promoviranje turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Pisane vijesti