Ministar Cappelli na 5. Forumu iznajmljivača u Velom Lošinju

Ministar turizma Gari Cappelli danas je osim sudjelovanja na press konferenciji povodom predstavljanja svjetske biciklističke utrke World cup – Downhill, sudjelovao i na 5. Forumu lošinjskih iznajmljivača pod nazivom „Inovativni privatni!“ u Velom Lošinju. Na Forumu su se privatnim iznajmljivačima predstavili noviteti u turističkoj ponudi, kapitalne investicije i ulaganja na Lošinju, zakonske regulative, marketing privatnog smještaja te druge informacije s ciljem primjene novih ideja, usluga i proizvoda u unapređenju kvalitete privatnog smještaja.

„Obiteljski smještaj sinonim je autentičnosti turističkog doživljaja sa svojim domaćinskim ugođajem i upravo kroz njega imamo odličnu priliku i potencijal našim gostima pokazati da zaista imamo puno toga za ponuditi. Spoj kvalitetnog smještaja, zanimljivih i inovativnih turističkih proizvoda te autohtone ponude, uz našu ljubaznost kao domaćina, dobitna su kombinacija za postizanje potpunog uspjeha i put do zadovoljnog gosta koji će se uvijek vraćati“, istaknuo je ministar Cappelli te nadodao kako je obiteljski smještaj iznimno važan za postizanje konačnog cilja, odnosno preobrazbe turističkog sustava u kojem će se s jedne strane povezivati dionici u turizmu u želji za stvaranjem kompletne turističke destinacije, a s druge strane uzimati u obzir individualnost proizvoda i njihove mogućnosti te potencijali za privlačenje različitih tržišnih segmenata i na taj način boljeg brendiranja.

„Punu podršku dajem izgradnji lošinjskog aerodroma koji će trajno promijeniti povijest turizma na otoku s kojim će zaživjeti turistička godina, a ne turistička sezona“, naglasio je ministar Cappelli.

Na ovogodišnjem Forumu, uz ministra Cappellija sudjelovala je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Malog Lošinja Ana Kučić, ujedno i predsjednica Turističke zajednice Malog Lošinja, koja je naglasila važnost mnogobrojnih ulaganja u infrastrukturu poput otvorenja Muzeja Apoksiomena, novih biciklističkih staza, proširenja kanalizacije, projekta desalinizatora na Susku i Unijama, projekta parternog uređenja otoka Suska i malološinjskog trga, uređenje graničnog prijelaza te raznih drugih sanacija i projekata kojima se kvaliteta života na Lošinju nastoji podići na još veću razinu.

„Svi smo mi danas ovdje zbog vas, naših privatnih iznajmljivača da potaknemo još jaču suradnju svih institucija i partnera, te kako bismo vam na jednom mjestu ponudili informacije, ali i načine kako dodatno pospješiti vašu ponudu. Vi imate prednost individualnog pristupa gostu i želim vam zahvaliti što ste uz kvalitetan dizajn, opremanje apartmana, te nova ulaganja u kapacitete koji su neophodni, prepoznali potrebu za brigom o gostu i o njegovim potrebama. Upravo iz tog razloga, vaši gosti su zadovoljni, te se vraćaju iz godine u godinu. Svojim angažmanom uspjeli ste odgovoriti očekivanjima gosta i utjecali ste na njegove emocije", izjavila je Ana Kučić.

Na Forumu su održana predavanja i prezentacije na temu nastavka aktivnosti TZ Kvarnera u sklopu projekta Kvarner Family koje su održali predstavnici TZ Kvarnera. Predstavljene su novosti iz rada TZ Malog Lošinja gdje su predstavljeni dosadašnji projekti kao i smjernice za budući razvoj i promociju turističkih ponuda u Malom Lošinju. Nadalje, Voditeljica savjetovališta za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. Anamarija Cicarelli predstavila je projekt integracijskog upravljanja destinacijom u segmentu pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u cilju dodjeljivanja kvalitete izvrsnosti i posebnih standarda obiteljskog smještaja.

Od ukupno 2.203.155 ostvarenih noćenja na Lošinju u 2016. godini, čak 29,7% ostvareno je upravo u privatnom smještaju (objekti u domaćinstvu i druge vrste smještaja). Grad Mali Lošinj na svom području broji 970 obveznika, pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu u 14 turističkih mjesta. U 2.006 smještajnih jedinica kapacitet osnovnih kreveta iznosi 5.861 dok s pomoćnim krevetima taj broj doseže 6.670 kreveta. Na razini čitave Hrvatske u 2016. godini u objektima u domaćinstvu ostvareno je 30,4 milijuna noćenja što ujedno predstavlja udio od 33 posto u odnosu na cjelokupna noćenja ostvarena u svim vrstama smještajnih objekata. Istovremeno prema zadnjim podacima iz eVisitora u Hrvatskoj je registrirano ukupno 81 tisuća objekata u domaćinstvu s ukupnim brojem ležajeva 495 tisuća.

Kao jedan od glavnih ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020. godine, definirano je pozicioniranje obiteljskog smještaja RH kao međunarodno prepoznatljivog i poželjnog turističkog proizvoda koji je maksimalno usuglašen s načelima „zelenog“ turizma te koji je ponajviše namijenjen ciljanim tržišnim nišama tijekom većeg dijela godine. Uz maksimalnu posvećenost kulturi kvalitete i ispunjavanju želja i potreba svojih gostiju, obiteljski smještaj u RH postavljen je kao pretpostavka za gostoljubivost, domaćinski ugođaj i autentičnost turističkog doživljaja. (www.mint.hr)

Pisane vijesti