Ministar Bajs: Prvi srpanjski vikend dobar je pokazatelj za sezonu

Slika /arhiva/100707-st-1.jpg

Sve brojniji nautičari koji svake godine posjećuju hrvatski Jadran, poznati su kao 'kvalitetni' gosti. Naime, riječ je o visokoobrazovanim gostima, veće platežne moći, koji u Hrvatskoj prosječno borave 14 dana – rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici užeg Povjerenstva Vlade za pripremu turističke sezone 2010. godine, održanoj u Splitu.


Sve brojniji nautičari koji svake godine posjećuju hrvatski Jadran, poznati su kao 'kvalitetni' gosti. Naime, riječ je o visokoobrazovanim gostima, veće platežne moći, koji u Hrvatskoj prosječno borave 14 dana – rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici užeg Povjerenstva Vlade za pripremu turističke sezone 2010. godine, održanoj u Splitu.



S obzirom da je naglasak sjednice bio na nautičkom turizmu, ministar se osvrnuo i na tzv. kruzer goste, koji Hrvatsku posjećuju brodovima na kružnim putovanjima. Pritom je istaknuo da je od siječnja do svibnja ove godine u Hrvatskoj ostvareno 26 posto više takvih putovanja, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Također, na brodovima je boravilo i gotovo 15 posto više putnika, dok se u protekle četiri godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj putnika koji tzv. kruzerima posjećuju našu zemlju udvostručio i dosegao brojku od gotovo milijun putnika u 2009. godini. Ministar je s ponosom naglasio i nedavno veliko priznanje domaćem turizmu u španjolskoj Malagi, gdje je Hrvatska proglašena najzanimljivijim odredištem za kruzere u prošloj godini.



Govoreći o proteklom, prvom srpanjskom vikendu, ocjenjuje ga pozitivnim pokazateljem za sezonu, što potvrđuju i podaci od oko 1,5 milijuna stranih turista koji su tada prošli preko naših graničnih prijelaza. Usporedimo li tu brojku s istim prošlogodišnjim vikendom, možemo zaključiti da je u Hrvatsku stiglo oko 240 tisuća više gostiju iz inozemstva.

Iako je Hrvatska u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježila minuse od šest posto u dolascima i četiri posto u noćenjima, ministar ističe da spomenute minuse dijelimo i s konkurentskim zemljama. Podsjećamo, prvu polovicu godine obilježili su erupcija islandskog vulkana, koja je na više od tjedan dana zatvorila europski zračni promet i onemogućila „turističke“ letove dok su, s druge strane, snažne poplave pogodile veći dio europskih zemalja, ujedno i mnoga naša vodeća emitivna tržišta. No, unatoč tome, u prvih smo šest mjeseci zabilježili značajnije poraste broja dolazaka gostiju iz, primjerice, Grčke (+74%), Rusije (+20%), Španjolske (+29%) i Ukrajine (+41%), koja je jedna od zemalja zahvaćena mjerom privremene obustave viznog režima.

Iako kriza još uvijek traje i ostavlja posljedice u svjetskom turističkom sektoru, trenutni pokazatelji Svjetske turističke organizacije (UNWTO) bilježe da je u prvih četiri mjeseci ove godine Europa od svih svjetskih regija zabilježila najmanji porast, od svega 0.3 posto. Ministar Bajs, stoga, upozorava da ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska u borbi za svakog gosta s jakim konkurentskim zemljama, koje su puno uložile u turizam i koje si ove godine neće dozvoliti minuse, već eventualno ponavljanje prošlogodišnjih brojki. Naglasio je i da se borba na međunarodnom turističkom tržištu, između ostalog, vodi i „nemoralnim spuštanjem cijena do krajnjih granica“.

Budući da Hrvatska bilježi veći broj stranih od domaćih gostiju, što je i očekivano, ministar izražava nadu da će pravovremeno poduzete mjere i kampanje, usmjerene i na domaćeg gosta, pokazati rezultate do kraja sezone. Kako kaže, srpanj i kolovoz tradicionalno će biti mjeseci koji odlučuju o ishodu sezone i u kojima se ostvaruje oko dvije trećine ukupnog turističkog prometa. Napomenuo je i kako treba imati na umu da o turizmu, kao gospodarskoj grani, ovise i druge djelatnosti poput trgovine i uslužnih djelatnosti. Svaki gost je, stoga, dobrodošao, završio je ministar i poručio da, stoga, trebamo biti sretni „zapnemo“ li na putu za Jadran u kakvoj gužvi pred tunelom ili naplatnim kućicama.


Pisane vijesti