Ministar Bajs: Prva dva srpanjska vikenda obilježilo 250 tisuća više stranih gostiju

Slika /arhiva/100714-htz1w.jpg

Prva dva srpanjska vikenda, tijekom kojih je u Hrvatsku kopnenim putem ušlo oko 250 tisuća više stranih gostiju u odnosu na prošlu godinu, dobra su naznaka za glavnu, ali i posezonu – rekao je ministar turizma Damir Bajs na početku 16. sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodavši da je i morskim putem u zemlju ušlo 116 tisuća više stranih državljana. Govoreći o nizu mjera kojima se Hrvatska pripremila za ovogodišnju sezonu, ministar je podsjetio na privremeno ukidanje viznog režima za goste s dalekih tržišta, poput ruskog, kineskog i indijskog, što se već sada pokazalo pozitivnom potezom budući da je u prvih šest mjeseci ove godine našu zemlju posjetilo 20 posto više ruskih turista u usporedbi s prošlom godinom. Od najvećih dosadašnjih pozitivnih pomaka ministar je istaknuo i slovensko tržište, s kojeg je u istom razdoblju Hrvatsku posjetilo 6 posto više turista. Zanimljiv podatak je i da su nas u prvoj polovici godine, s dvoznamenkastim porastom broja dolazaka, posjetili i turisti iz naših konkurentskih zemalja – Grčke i Španjolske. Kada je riječ o stanju na našem vodećem emitivnom tržištu, njemačkom, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, ističe trenutno veći booking u odnosu na prošlu godinu, te podsjeća da će ovu godinu obilježiti trend kasnog bookinga.


Prva dva srpanjska vikenda, tijekom kojih je u Hrvatsku kopnenim putem ušlo oko 250 tisuća više stranih gostiju u odnosu na prošlu godinu, dobra su naznaka za glavnu, ali i posezonu – rekao je ministar turizma Damir Bajs na početku 16. sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodavši da je i morskim putem u zemlju ušlo 116 tisuća više stranih državljana.
 


Osvrnuvši se kratko na konkurentske zemlje, ministar je istaknuo da se za svoje goste ove godine, prije svega, bore velikim snižavanjem cijena te poticanjem domaćeg stanovništva na ljetovanje u vlastitoj zemlji. Za ovo posljednje bore se i hrvatski turistički djelatnici, dok se po pitanju cijena, objašnjava ministar, situacija kod nas neće puno mijenjati. Ideja je, naime, za istu cijenu ponuditi veću vrijednost, što današnji turisti izuzetno cijene.
 


Govoreći o nizu mjera kojima se Hrvatska pripremila za ovogodišnju sezonu, ministar je podsjetio na privremeno ukidanje viznog režima za goste s dalekih tržišta, poput ruskog, kineskog i indijskog, što se već sada pokazalo pozitivnom potezom budući da je u prvih šest mjeseci ove godine našu zemlju posjetilo 20 posto više ruskih turista u usporedbi s prošlom godinom.
 


Od najvećih dosadašnjih pozitivnih pomaka ministar je istaknuo i slovensko tržište, s kojeg je u istom razdoblju Hrvatsku posjetilo 6 posto više turista. Zanimljiv podatak je i da su nas u prvoj polovici godine, s dvoznamenkastim porastom broja dolazaka, posjetili i turisti iz naših konkurentskih zemalja – Grčke i Španjolske.
 


Istovremeno, ostvareno je manje dolazaka s tržišta Češke, Mađarske i Poljske, odnosno zemalja koje su, osim gospodarskom krizom, bile pogođene i nizom poplava s ozbiljnim posljedicama.
 


Kada je riječ o stanju na našem vodećem emitivnom tržištu, njemačkom, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, ističe trenutno veći booking u odnosu na prošlu godinu, te podsjeća da će ovu godinu obilježiti trend kasnog bookinga.
 


U nastavku su održani radni i svečani dio 6. sjednice Sabora HTZ-a, u sklopu kojeg su ministar Bajs i direktor Bulić dodijelili hrvatsku turističku nagradu za životno djelo i Godišnje turističke nagrade Anton Štifanić 2009.
 


Nagrada za životno djelo dodijeljena je Ivanu Gianniju Šegonu, dugogodišnjem voditelju i organizatoru sportske rekreacije u porečkoj tvrtki Plava laguna.
 


Godišnje turističke nagrade Anton Štifanić za ovu godinu u kategoriji pojedinac dobili su Janja Čeliković, dugogodišnja direktorica Turističke zajednice grada Belog Manastira, koja je puno učinila za razvoj turizma u Baranji, zatim Mario Jantol, predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Baška u Baškoj na otoku Krku, i Zlatko Salaj, kreator „Božićne priče“ u selu Grabovnica nedaleko Čazme.

 
 
Godišnja turistička nagrada Anton Štifanić za 2009. godinu u kategoriji tvrtka i/ili ustanova dodijeljena je Turističkom naselju Zaton (Zaton Holiday Resort).



Pisane vijesti