Ministar Bajs: Pozitivni rezultati srpnja poništili minuse prvih šest mjeseci

Slika /arhiva/100807-mm-1.jpg

"U srpnju ove godine na Jadranu je boravilo 2,7 milijuna turista, odnosno 9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, i oni su ostvarili 19 milijuna ili 7 posto više noćenja nego u srpnju prošle godine", rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za medije. Pritom je dodao da je riječ o najboljem srpnju u povijesti hrvatskog turizma te da su zbog izvrsnih srpanjskih rezultata izbrisani turistički minusi iz prvih šest ovogodišnjih mjeseci. Naime, u prvoj polovici ove godine ostvaren je turistički minus u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, ali je zahvaljujući srpanjskim rezultatima, kako je naglasio ministar, cijeli turistički sektor u prvih sedam mjeseci ušao u plus. Upravo je u tom razdoblju zabilježeno 5,5 milijuna turističkih dolazaka ili 3 posto više u usporedbi s prvih sedam mjeseci 2009. godine te 31 milijun noćenja, što je oko 5 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić izjavio je kako se u hrvatskom turizmu ništa ne događa slučajno. "Promižbene aktivnosti radili smo sustavno, profesionalno, sveobuhvatno i ciljano zajedno s privatnim sektorom te u koordinaciji s Ministarstvom turizma i Vladom RH", objasnio je Bulić te s ministrom Bajsom zaključio da je sve napore sada potrebno usmjeriti na preostali dio sezone, kako bi i on završio u plusu.


"U srpnju ove godine na Jadranu je boravilo 2,7 milijuna turista, odnosno 9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, i oni su ostvarili 19 milijuna ili 7 posto više noćenja nego u srpnju prošle godine", rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za medije. Pritom je dodao da je riječ o najboljem srpnju u povijesti hrvatskog turizma te da su zbog izvrsnih srpanjskih rezultata izbrisani turistički minusi iz prvih šest ovogodišnjih mjeseci.



Naime, u prvoj polovici ove godine ostvaren je turistički minus u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, ali je zahvaljujući srpanjskim rezultatima, kako je naglasio ministar, cijeli turistički sektor u prvih sedam mjeseci ušao u plus. Upravo je u tom razdoblju zabilježeno 5,5 milijuna turističkih dolazaka ili 3 posto više u usporedbi s prvih sedam mjeseci 2009. godine te 31 milijun noćenja, što je oko 5 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.



“Kada je riječ o turističkim noćenjima, u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili smo 5 posto bolji rezultat u odnosu na 2009. godinu, 2 posto bolji u odnosu na 2008. i 7 posto bolji rezultat u odnosu na 2007. godinu", objasnio je ministar. Također je izvijestio da je dolazak turista u srpnju ove godine, u odnosu na srpanj prošle godine, veći za pet posto u Istarskoj županiji, 11 posto na Kvarneru, 14 posto u Ličko-senjskoj županiji, 11 posto u Zadarskoj, šest posto u Šibensko-kninskoj, 14 posto u Splitsko-dalmatinskoj i 10 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 


U dosadašnjem dijelu ovogodišnje sezone, nastavio je ministar, ostvarujemo i jedan od postavljenih ciljeva - zadržavanje međunarodnog udjela u Europi, koji je prošle godine prvi puta prešao dva posto, što znači da svaki 50. turist u Europi dođe u Hrvatsku. Uz to, dodao je, smanjen je pad broja domaćih turista iz prvih šest mjeseci ove godine, tako da je nakon sedam ovogodišnjih mjeseci taj broj sada na razini 2009. godine.
 


U nastavku konferencije ministar je upozorio da u dosadašnjem dijelu ovogodišnje sezone bilježimo minuse s naša dva najvažnija emitivna tržišta - njemačkog i talijanskog. Stoga bi, smatra, u kolovozu te u posezoni trebalo uložiti dodatne napore kako bi te minuse pretvorili u plusove budući da će o tome ovisiti uspjeh cjelokupne turističke 2010. godine.  U dosadašnjem dijelu sezone, posebno u srpnju, zabilježen je najveći porast broja turista iz Rusije, Španjolske i Slovenije koji su, kako je istaknuo, nadoknadili minuse njemačkog i talijanskog tržišta.  Dobrim rezultatima dosadašnjeg dijela sezone nisu doprinijeli samo 30 milijuna eura uloženih u oglašavanje, smatra ministar, već i niz drugih mjera poput privremenog ukidanja viza Rusima i Ukrajincima, ali i nekim drugim državama, te pojačanog ulaganja u promidžbu putem Interneta.
 
Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić izjavio je kako se u hrvatskom turizmu ništa ne događa slučajno. "Promižbene aktivnosti radili smo sustavno, profesionalno, sveobuhvatno i ciljano zajedno s privatnim sektorom te u koordinaciji s Ministarstvom turizma i Vladom RH", objasnio je Bulić te s ministrom Bajsom zaključio da je sve napore sada potrebno usmjeriti na preostali dio sezone, kako bi i on završio u plusu.
 
Na konferenciji za medije u Makarskoj, uz ministra Bajsa i direktora Bulića, sudjelovali su i državni tajnik za turizam Branko Grgić, zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Visko Haladić, gradonačelnik grada Makarske Marko Ožić Bebek te direktori županijskih turističkih zajednica: Denis Ivošević (Istarska), Gordana Medved (Primorsko-goranska), Ivan Radošević (Ličko-senjska), Ivo Dunatov (Zadarska), Šime Vlašić (Šibensko-kninska), Mili Razović (Splitsko-dalmatinska) i Vladimir Bakić (Dubrovačko-neretvanska), te kao domaćin, direktor Hotela Makarska Joško Lelas.


Pisane vijesti