Ministar Bajs optimističan, ali ne i euforičan glede turističke sezone

Slika /arhiva/d-bajs.jpg

Saborski Odbor za turizam podupro je danas izvješće o pripremi za iduću turističku sezonu, a resorni ministar Damir Bajs kazao je kako je optimističan, ali ne i euforičan glede sezone. Objasnio je da bi na sezonu negativno moglo utjecati Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj te ukupno gospodarsko stanje u svijetu. "Našoj nogometnoj vrsti želim svu sreću, ali svjesni smo da to nogometno prvenstvo može utjecati na sezonu", rekao je Bajs.

Saborski Odbor za turizam podupro je danas izvješće o pripremi za iduću turističku sezonu, a resorni ministar Damir Bajs kazao je kako je optimističan, ali ne i euforičan glede sezone.

Objasnio je da bi na sezonu negativno moglo utjecati Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj te ukupno gospodarsko stanje u svijetu. "Našoj nogometnoj vrsti želim svu sreću, ali svjesni smo da to nogometno prvenstvo može utjecati na sezonu", rekao je Bajs.

Kao najvažniju zadaću naveo je produljenje turističke sezone, podsjetivši da je prosječna iskorištenost turističkih kapaciteta manja od 60 dana.

Istaknuo je da će država ove godine u infrastrukturne projekte uložiti 7,1 milijardu kuna, od toga 3,6 u gradnju novih i 1,4 u obnovu starih objekata. Bajs je rekao i da Ministarstvo kani ojačati kontinentalni turizam, ali ne na štetu morskoga turizma, nego kao njegovu dopunu. Najavio je i da se razmatra proširenje kreditnih linija koje bi omogućile bolju pripremu sezone te prevladavanje razdoblja s najnižom likvidnosti.

Dubravki Šuici (HDZ), koja smatra da bi turističkim mjestima trebalo omogućiti da i dalje određuju radno vrijeme na svom području, Bajs je kazao kako je Ministarstvo na Vladinim koordinacijama iznijelo neke primjedbe, da je dio tih primjedaba i prihvaćen, "ali ne i one koje su bile na tragu vašeg promišljanja".

Direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Ondina Šegvić članovima Odbora podijelila je publikaciju "Pouke baštine" o gradnji na hrvatskoj obali. (Hina) 



Pisane vijesti