Ministar Bajs na Vijeću HTZ-a: Novim mjerama konkurentni i u turističkoj 2011. godini

Slika /arhiva/101105-htztv1w.jpg

Turistička godina ne završava s kolovozom, već traje do 31. prosinca. To najbolje dokazuju i turistički rezultati listopada, tijekom kojeg je u našoj zemlji ostvareno pet posto više dolazaka i šest posto više noćenja turista, rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjem Turističkom vijeću Hrvatske turističke zajednice. Govoreći o turističkoj 2011. godini, za koju je Vlada RH već donijela akcijski plan za turizam, naglasio je kako se rezultati iz ove godine neće prenijeti u zahtjevnu i tešku sljedeću godinu. U sljedećoj se godini ne očekuje ozbiljniji oporavak europskog turizma, a ponavljanje turističkih brojki iz 2007. godine Europa će, prema predviđanjima, ostvariti tek 2012. godine, rekao je ministar. O mjerama za turističku 2011. godinu govorio je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, koji je tom prigodom izvijestio i o posebnim tržišnim aktivnostima koje će biti provođene na poljskom, ukrajinskom i turskom tržištu. Hrvatski turizam, kako je rekao, sljedećeg će se tjedna promovirati i u britanskim medijima za vrijeme trajanja najvećeg svjetskog sajma turizma.


Turistička godina ne završava s kolovozom, već traje do 31. prosinca. To najbolje dokazuju i turistički rezultati listopada, tijekom kojeg je u našoj zemlji ostvareno pet posto više dolazaka i šest posto više noćenja turista, rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjem Turističkom vijeću Hrvatske turističke zajednice.
 


Govoreći o turističkoj 2011. godini, za koju je Vlada RH već donijela akcijski plan za turizam, naglasio je kako se rezultati iz ove godine neće prenijeti u zahtjevnu i tešku sljedeću godinu. U sljedećoj se godini ne očekuje ozbiljniji oporavak europskog turizma, a ponavljanje turističkih brojki iz 2007. godine Europa će, prema predviđanjima, ostvariti tek 2012. godine, rekao je ministar. Pritom je naglasio kako je Europska unija (EU) već donijela niz mjera za sljedeću turističku godinu, a jedna od najvažnijih preporuka odnosit će se na poticanje građana na odmor unutar vlastite zemlje ili jedne od zemalja Europske unije. I Hrvatska će se sljedeće godine, u kojoj se očekuje još jača konkurencija na međunarodnom turističkom tržištu, suočiti s mjerama EU te se pozicionirati kao buduća 28. članica EU.
 


Kada je riječ o mjerama za hrvatski turizam, ministar je istaknuo kako su one pravovremene, nove i inovativne te usklađene s privatnim turističkim sektorom, što se već pokazalo uspješnim modelom.
 


Prva skupina mjera, pod nazivom „Dođi u Hrvatsku“, usmjerena je na međunarodno tržište, druga, pod nazivom „Ostani u Hrvatskoj“, odnosi se na domaće tržište, dok će se trećom skupinom mjera, „Upoznaj Hrvatsku“, potaknuti razvoj u turistički nerazvijenim područjima RH. Uz spomenuto, nastavit će se s davanjem potpora tzv. avio-odredištima. 
 


I sljedeće godine će školama biti preporučena organizacija maturalnih putovanja u našoj zemlji, dok će dio mjera biti usmjeren na programe putovanja za hrvatske umirovljenike.
 


Jedna od mjera bit će i daljnja liberalizacija viznog režima, dok će s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa biti usklađeno i vrijeme početka školske godine.
 


U 2011. godini Hrvatska će se pojačano nastaviti predstavljati na svojim vodećim emitivnim tržištima (njemačkom, talijanskom i austrijskom), a promociju će pojačati i na tržištima Ukrajine, Turske i Poljske. Osim toga, u planu je i otvaranje predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Kini, bilo samostalno, bilo u suradnji sa Slovenijom.
 


Ministar je podsjetio i na skori odlazak hrvatske delegacije na londonski turistički sajam World Travel Market (WTM), na kojeg će Hrvatska stići spremna, s novim mjerama. Posjet ovoj najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ministar Bajs će iskoristiti, između ostalog, i za susret s Talebom Rifaijem, glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO), te za sastanke s ministrima turizma drugih zemalja, ali i s vodećim svjetskim turoperatorima, koji su iskazali poseban interes za programima u našoj zemlji. Samo je ove godine, podsjećamo, u našoj zemlji ostvaren porast od pet posto u organiziranim dolascima turista.
 


O mjerama za turističku 2011. godinu govorio je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, koji je tom prigodom izvijestio i o posebnim tržišnim aktivnostima koje će biti provođene na poljskom, ukrajinskom i turskom tržištu. Hrvatski turizam, kako je rekao, sljedećeg će se tjedna promovirati i u britanskim medijima za vrijeme trajanja najvećeg svjetskog sajma turizma.



Pisane vijesti