Ministar Bajs i predstavnici HUH-a o suradnji u razvoju hrvatskog turizma

Slika /arhiva/080204-huh.jpg

Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za novinare naglasio potrebu partnerskih odnosa i suradnje ministarstva i relevantnih udruga iz turističkog resora, poslije razgovora s predstavnicima Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH). Bio je to drugi u nizu planiranih susreta ministra i njegovih pomoćnika Roberta Pendea i Želimira Kramarića s predstavnicima strukovnih udruga s ciljem usuglašavanja mjera koje će pridonijeti novom razvojnom skoku turizma kao važne gospodarske djelatnosti.

(foto: FaH)Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za novinare naglasio potrebu partnerskih odnosa i suradnje ministarstva i relevantnih udruga iz turističkog resora, poslije razgovora s predstavnicima Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH). Bio je to drugi u nizu planiranih susreta ministra i njegovih pomoćnika Roberta Pendea i Želimira Kramarića s predstavnicima strukovnih udruga s ciljem usuglašavanja mjera koje će pridonijeti novom razvojnom skoku turizma kao važne gospodarske djelatnosti.

Hrvatski turizam je gospodarska djelatnost u usponu, jer moramo znati da se gotovo 50 posto deviznog priljeva stvara u turizmu, što treba posebno vrednovati. Ono što se u turizmu posebno ističe jest iznimno veliki broj stranih turista, u ukupnom broju turista u hotelima stranaca je gotovo 95 posto, što stvara i potrebu kvalitetnog tretmana hrvatskog turizma, istaknuo je Bajs. 

(foto: FaH)Ono što želi HUH u podizanju kvalitete svakako ćemo podržati, rekao je ministar Bajs, osobito ambiciozni plan povećanja broja turističkih postelja visoke kategorije za 50 tisuća na moru i 10 tisuća na kopnu, to je nešto što svi zajedno želimo.

Istaknuto je i pitanje nedovoljnog broja kadrova i tu želimo napraviti pomak i u povećanju broja, ali i podizanju kvalitete njihova obrazovanja kroz postizanje broja od 10 tisuća visokoobrazovanih u ovom sektoru..

Suglasni smo u potrebi pomaka prema novoj kvaliteti turizma, prema turizmu doživljaja i izgradnji posebne kvalitete svake pojedine destinacije.
Ministarstvo je završilo svoj prijedlog proračuna za ovu godinu i taj ćemo prijedlog, kao i program rada prezentirati upravo onima s kojima ćemo zajednički raditi, razvijati partnerske odnose, a ova je udruga pravo mjesto za takvo nešto.
Taj je program cjelovit i u njemu smo pokušali izaći u susret udrugama, posebno pomoći hotelijerima da dovrše svoje programe rada i olakšati im da dovrše svoje ugovorene poslove.
 
(foto: FaH)Dotakli smo se i problema turističkog zemljišta i pitanja privatizacije, PDV-a i svih problema koji su pred nama, ali i potrebe izrade strateškog plana razvoja turizma i za priobalje i za kontinent, što bi trebalo definirati strateške odrednice njegova razvoja, zaključio je ministar Damir Bajs.

Informirali smo ministra o teškoćama i problemima s kojima se susreće 227 članica naše udruge koja obuhvaća 412 hotela i 115 tisuća postelja i koja ostvaruje 80 posto prometa u hotelijerstvu, rekao je predsjednik skupštine HUH-a  Anđelko Leko, istaknuvši kako članice udruge ostvaruju 50 posto prihoda svih smještajnih kapaciteta u turizmu.

Danas smo podržali temeljni prijedlog razvoja turizma u cjelini, a u  njega su uvršteni i naši prijedlozi, kazao je Leko, te će se njegovom provedbom poboljšati i uvjeti našega rada. Naglasio je kako hotelijeri troše više od 900 milijuna kuna za robe koje kupuju od domaćih proizvođača, pa su izradili i pravilnike o standardizaciji tih roba, što je i Ministarstvo podržalo.


Pisane vijesti