Ministar Bajs i predstavnici HOK-a o suradnji na projektima razvoja turizma

Slika /arhiva/080222-hok1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs na današnjem je sastanku s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore (HOK) istaknuo nužnost partnerskih odnosa između Ministarstva i predstavnika struke u razvoju turizma, strateške gospodarske grane.

Na današnjem su sastanku ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik Branko Grgić primili izaslanstvo HOK-a, u čijem su sastavu bili: predsjednik Mato Topić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Vili Šaina i stručni suradnik u odjelu za organizaciju rada Cehova Krešimir Tomić.

 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić naglasio je kako u ovoj djelatnosti ima oko 250 tisuća zaposlenih, čije je resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ali s obzirom na 16 tisuća zaposlenih u ugostiteljstvu, svakako je važna suradnja s Ministarstvom turizma.

Broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu iz redova obrtnika znači kako i o nama ovisi kvaliteta turističke ponude naglasio je Vili Šaina. Baviti se danas ugostiteljstvom, koje je zahvatila kriza širih razmjera, predstavlja stanovitu hrabrost, kazao je Šaina, pa očekujemo određenu pomoć i poticaje od strane države, preciznije od Ministarstva turizma, posebno kod edukacije kadrova u ovom sektoru. Naglasio je spremnost uključivanja u razvojne turističke projekte, posebice kod promicanja hrvatskih vrijednosti i proizvoda, primjerice u gastronomiji.

 

Međutim predstavnici Hrvatske obrtničke komore očekuju veći utjecaj i uključivanje u izradu novih propisa, ali i u rad turističkih zajednica općina i gradova. Tako je jedna od točki u zaključcima kongresa HOK-a bio prijedlog za smanjivanjem PDV-a na prehrambene proizvode u ugostiteljstvu na 10 posto, zaključio je Šaina. Predloženo je također i osnivanje posebnog odjela za ugostiteljstvo i turizam pri Ministarstvu turizma s obzirom na njegovo strateško značenje. Najzad, žele aktivno sudjelovati u daljnjoj razradi projekta „Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ kojim se štiti i potiče upotreba domaćih proizvoda.

Ministar Bajs istaknuo je i vlastito iskustvo članstva u Cehu obrtničke komore, što mu pomaže u razumijevanju njihovih sadašnjih problema. Razvojni ciljevi turizma su ne samo produljenje sezone i razvoj specifičnih oblika turizma i turističke ponude, već i traženje razvojnih pomaka koji će biti rezultat suradnje i s Hrvatskom obrtničkom komorom, pri čemu je osobito važno obrazovanje kadrova koji će nositi turističku djelatnost.

 

Najzad, iako je ovogodišnji proračun Ministarstva turizma za ovu godinu mali po iznosu, ipak je to 50-postotno povećanje u odnosu na godinu prije, zaključio je ministar Bajs, što će omogućiti početak realizacije nekoliko posve novih razvojnih projekata u turizmu.



Pisane vijesti